Свързани новини

12.12.2020 08:00

Христо Ковачки - новият властелин на Мальовица

Видян 7619 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Багер енергично прокарва траншеи в почвата на Меча поляна, в подножието на връх Мальовица в Рила, съобщава Капитал. По-долните клонове на боровете са окастрени и по тях работници закачат прожектори. Други подменят металния покрив на Централната планинска школа, пише Капитал в голямо разследване.

На входа на паркинга над "школата", както е известна базата, в която са обучени поколения алпинисти, катерачи, планинари, ски алпинисти, скиори и ориентировачи, се монтира бариера.

От ноември ЦПШ има нов стопанин. Българският туристически съюз я е отдал под наем за десет години на фирмата "Агро ленд мениджмънт". Дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който преди една година чрез друго свързано с него дружество - "Ви Ай хънтинг", нае отново от БТС и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел "Мальовица", както и влековете в ски зоната.

Пак през "Ви Ай хънтинг" през лятото Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Пак Ковачки контролира и влека и пистата под хижа "Мечит", както и земята до близкия до съоръжението къмпинг.

Въпреки че формално няма общо с двете дружества, Ковачки, който през повечето време живее във Франция, е забелязван в района на Мальовица, a няколко източника на Капитал коментираха, че именно той е човекът зад дружествата. Това не е изненада. По времето на управлението на тройната коалиция негови фирми направиха серия от заменки с държавата, като срещу гори в Северна България получиха терени в Мальовишкия дял на Рила. Така Ковачки стана собственик на пистите на Мальовица, както и на терени, чиито граници показват, че са "подготвени" за бъдещи ски писти и просеки за лифтове, а в основата им - за жилищно застрояване. В някои от тези терени от години се извършва незаконна сеч.

Очевидно е, че Ковачки, който е роден в Самоков, има сериозни планове за този дял на Рила. Липсата на прозрачност в целия процес, начинът, по който са придобити имотите, и размахът, с който бизнесменът действа, са сигнал за възможно свръхзастрояване, екологични нарушения и опит за налагане на монопол.

"Нямаме информация дали г-н Христо Ковачки притежава изброените от вас съоръжения и обекти" отговориха от офиса му (всички отговори, които получихме след редакционното приключване на броя може да видите в края текста).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тодор 14.12.2020 12:12

    Сега е момента на сцената да се появят Тома Белев - Зеления Рекетьор със жена си, която оглавява българското поделение на офшорката WWF и да започнат да рекетират Ковачки със "зелени" протести и искания! Докато не им плати, да не го оставят на мира!

  • 002 Ами, да! 13.12.2020 17:28

    Ще си партнират в затвора с тази власт! Скоро!

  • 001 главанаци 13.12.2020 09:54

    Оказва се, че нямаме нито гл.прокурор, нито КПКОНПИ, нито специализирана прокуратура. Занимават си с всичко друго, не не и с работа по същество, за което получават ненормално високи заплати и масрафи. Всички са буфосинхронисти в държавата намафията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби