Свързани новини

12.12.2020 08:00

Христо Ковачки - новият властелин на Мальовица

Видян 6748 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Багер енергично прокарва траншеи в почвата на Меча поляна, в подножието на връх Мальовица в Рила, съобщава Капитал. По-долните клонове на боровете са окастрени и по тях работници закачат прожектори. Други подменят металния покрив на Централната планинска школа, пише Капитал в голямо разследване.

На входа на паркинга над "школата", както е известна базата, в която са обучени поколения алпинисти, катерачи, планинари, ски алпинисти, скиори и ориентировачи, се монтира бариера.

От ноември ЦПШ има нов стопанин. Българският туристически съюз я е отдал под наем за десет години на фирмата "Агро ленд мениджмънт". Дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който преди една година чрез друго свързано с него дружество - "Ви Ай хънтинг", нае отново от БТС и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел "Мальовица", както и влековете в ски зоната.

Пак през "Ви Ай хънтинг" през лятото Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Пак Ковачки контролира и влека и пистата под хижа "Мечит", както и земята до близкия до съоръжението къмпинг.

Въпреки че формално няма общо с двете дружества, Ковачки, който през повечето време живее във Франция, е забелязван в района на Мальовица, a няколко източника на Капитал коментираха, че именно той е човекът зад дружествата. Това не е изненада. По времето на управлението на тройната коалиция негови фирми направиха серия от заменки с държавата, като срещу гори в Северна България получиха терени в Мальовишкия дял на Рила. Така Ковачки стана собственик на пистите на Мальовица, както и на терени, чиито граници показват, че са "подготвени" за бъдещи ски писти и просеки за лифтове, а в основата им - за жилищно застрояване. В някои от тези терени от години се извършва незаконна сеч.

Очевидно е, че Ковачки, който е роден в Самоков, има сериозни планове за този дял на Рила. Липсата на прозрачност в целия процес, начинът, по който са придобити имотите, и размахът, с който бизнесменът действа, са сигнал за възможно свръхзастрояване, екологични нарушения и опит за налагане на монопол.

"Нямаме информация дали г-н Христо Ковачки притежава изброените от вас съоръжения и обекти" отговориха от офиса му (всички отговори, които получихме след редакционното приключване на броя може да видите в края текста).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тодор 14.12.2020 12:12

    Сега е момента на сцената да се появят Тома Белев - Зеления Рекетьор със жена си, която оглавява българското поделение на офшорката WWF и да започнат да рекетират Ковачки със "зелени" протести и искания! Докато не им плати, да не го оставят на мира!

  • 002 Ами, да! 13.12.2020 17:28

    Ще си партнират в затвора с тази власт! Скоро!

  • 001 главанаци 13.12.2020 09:54

    Оказва се, че нямаме нито гл.прокурор, нито КПКОНПИ, нито специализирана прокуратура. Занимават си с всичко друго, не не и с работа по същество, за което получават ненормално високи заплати и масрафи. Всички са буфосинхронисти в държавата намафията

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и