Свързани новини

05.12.2020 10:00

Ваксините няма да бъдат опасни за здравето: Проф. Кантарджиев

Видян 1982 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика. Това заяви пред бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод на предстоящото ваксиниране у нас срещу COVID-19. По думите му предприетите до момента мерки са целели да облекчат здравната система до откриването на ваксина, а след появяването ѝ е започнала негативна вълна в обществото срещу поставянето ѝ.  „Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са с това, че да създадат само за една година имунитет или да създадат имунитет, с който да се заразиш, но да го изкараш по-леко“, обясни проф. Кантарджиев и уточни, че с нетърпение чака препаратите, за да се ваксинира.


 


Той посочи, че преди да започне реалната ваксинация, предстои препаратите да се регистрират от европейските регулаторни органи.


„Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, каза проф. Кантарджиев и допълни, че в другите държави хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите.


Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини:


    На основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса;


    На основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19;


    На основата на готов белтък от антиген;


Проф. Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи. Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност.


„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване, да спрем с това пълнене на болниците“, допълни експертът. Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите.


„Като някой се изцепи по телевизията: „няма да се ваксинирам“ и 20 хил. души, които го гледат си казват: „и аз няма да се ваксинирам“. Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението, за имунитет трябва да има някъде около 70% от населението, за да падне разпространението и да започнем да хващаме отделни клъстери“, каза още той.


Според него, ако резултатите от бързите тестове се приравнят към PCR-ите, то случаите със сигурност ще се увеличат. Но при положителен антигенен тест, ще трябва да се докаже и с PCR.


Проф. Кантарджиев обясни, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта, а в София случаите са с около 25% по-малко през последната седмица. Той посочи, че ако мерките се разхлабят преди Коледа, хората трябва да бъдат внимателни, да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.12.2020 15:43

    Какъв му е проблемът на този?Като е толкова лесно да се манипулира от телевизора-сега пък той "като се изцепи" и така самоуверено плямпа за нещо недоказано и непроверено-ами..може пък 200 000 да решат да се ваксинират като него.Какъв кеф,а?И -край с вируса.

  • 001 Anonimen 05.12.2020 12:19

    Тези пpофесоpи от многобpойните на бъpзо сфоpмиpани щабове ни взеха на мезе. Пъpво всички гpипове, настинки, пневмонии поставиха под знака на К19, сега ни убеждават, че ваксина сътвоpена за няколко месеца била безопасна. Как да имаш довеpие на тези пpофесоpи като всички знаем, че да е безопасна една ваксина и тpябват поне 5 г, за да се тества въpху хоpа и да се видят стpаничните ефекти, които често идват след години, а и в моного случаи отuлючват автоимунни заболявания. Особено важен момент е факта, че пpоизводителите не носят отговоpност от последствията и стpаничните ефекти от сътвоpените на бъpзо ваксини

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева