Свързани новини

04.12.2020 14:37

Поредната обидна подигравка с гражданите: Христо Иванов за специалния прокурор

Видян 1934 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България". Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, във връзка с предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, което да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента. Прокурорът, разследващ главния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с обикновено мнозинство.

Иванов обясни, че Венецианската комисия изрично казва, че трябва да става дума за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор:

"Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той трябва да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на това нещо, иначе ще може да влияе".

По думите на бившия правосъден министър предложеният от управляващите механизъм е изцяло затворен във ВСС по начин, по който прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат, защото 6-има са повече от половината от Прокурорската колегия:

"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало. ... Изведнъж ние от него очакваме да избере някой, който да разследва главния прокурор".

Той посочи, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор, който и да е той:

"Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тодор 08.12.2020 21:01

    Христо Иванов е истинска политическа подигравка! Ако подобен безработен човек като него стане депутат у нас, значи нашата демокрация е сериозно увредена!

  • 002 Герасим 05.12.2020 21:49

    Видяхме, че Христо Иванов не става за нищо, докато заемаше поста министър на правосъдието. Защо продължава да дава мнението си навсякъде?

  • 001 Асен 05.12.2020 09:03

    Христо Иванов е кръгла нула като юрист, освен това е зависим от „клиенти“ на прокуратурата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате