Свързани новини

04.12.2020 13:26

Видях ковид кризата от трите й страни: Нинова

Видян 1746 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Станах доброволец, защото бях болна, бях в болница, видях умората на лекарите, медицинските сестри и санитарите и реших, че когато изляза, ще помогна с каквото мога“, сподели в ефира на bTV Корнелия Нинова по повод интереса към мисията й на доброволец в ковид отделение в столична болница.

Лидерът на българските социалисти разясни, че има строга процедура за допускане на доброволци – попълват се няколко документа, декларации, получава се инструктаж:

„Не е просто да отидеш. Правя каквото ми наредят лекарите и медицинските сестри – чистим помещенията, дезинфекцираме коридорите и помещенията, носим храната от стола до отделението, караме я с колички, лекарства от склада в отделението, преобличаме болните, помагаме им да се хранят. Когато някой е изписан, след него чистим леглото, дезинфекцираме, сменяме чаршафи. Следобед се събират и се изнасят биологичните и токсичните отпадъци в определени чували. Има страхотен ред”, разкри ангажиментите с и в специализираното отделение на Окръжна болница в София Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ .

Тя не скри, че не намира работата за физически тежка, но емоционалният и психическият момент за нея са трудни:  „Не мога още да преживея смъртта на хора, които видях в нашето отделение и на които няколко дни съм помагала. Това е емоционалният проблем, не мога да свикна с това”.

По повод критиките, че с доброволчеството си прави пиар, тя призова: „Заповядайте, има достатъчно работа за всички. Само един ден, не повече. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си промените мнението. Нуждата от подкрепа и помощ, недостатъчното кадри, уморените хора. Опитайте. Видях трите страни на ковид кризата. Бях болна, знам каква е битката, защото при мен беше трудно. Сега съм на страната на тези, които се грижим за болните. Виждаме труда, умората, усилията на лекарите и медицинските сестри. Освен отва съм председател на парламентарна група – там, където взимаме решенията и се правят законите, и където носиш отговорност за милиони хора, когато натиснеш копчетото - в парламента. Това ме прави по-пълноценна при вземането на решения. Знес депутат от ГЕРБ – лекар си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Казах им и на тях – елате само един ден при нас и много ще се замислите преди да натиснете бутона за гласуване, няма да го правите механично.”

 Тя открои като първостепенен въпрос в здравната криза липсата на кадри: „Трябва да решим въпросът с лекарите, медицинските сестри – тяхното заплащане и професионално развитие. Затова предлагаме заплатите им да не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на