Свързани новини

04.12.2020 12:00

Закриват 28 институции за хора с психични разстройства

Видян 2246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година. При проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с участие и на териториални прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги, са установени нередности, съобщават от Прокуратурата.


След сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до МТСП от м. август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.


В сигнала на КПИ се посочва, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за: насилие от страна на персонала върху потребителите; насилие между потребителите; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни потребители насилствено; лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.


В периода от 26.10.2020 г. – 20.11.2020г. по разпореждане на ВАП, с ангажименти и на териториални прокуратури, са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. От получената във ВАП до момента информация става ясно, че в резултат на констатациите по време на проверките, от Министерството на труда и


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева