Свързани новини

03.12.2020 15:32

Водата в София поскъпва с 6% от 1 януари. В 16 града поевтинява

Видян 1430 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на днешното си заседание  сериозни корекции на тарифите на 26 ВиК дружества. Предложенията за промени са в твърде широк диапазон -  от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните населени места, съобщи БНР.


За вдигане на цените на водата трябва да се готвят абонатите в 7 града начело със София и Разград, където се очаква ръст с 6 процента. Разград и сега е с една от най-високите цени в България. В други 16 района пък ще има понижение -  от 14-15 на сто за Ямбол и Добрич до рекордните 22% за Видин. А в Монтана не се очертава да има промяна.


В корекциите има една особеност  - тарифите се свалят там, където съответното ВиК не е изпълнило 5-годишния си бизнес план и не е направило заложените инвестиции.


За да определи новите цени, КЕВР е направила преглед на изпълнението на петгодишните планове към момента, за да отчете реално свършената от ВиК оператора работа  - намалени ли са авариите, загубите на вода по мрежата, кражбите, подобрено ли е качеството на водата, има ли изградени нови тръби и прочее.


"Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати, с неизпълнение на плановете си, и при тях свалянето на цените ще е най-сериозно, коментира Ивайло Касчиев от енергийния регулатор.


За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора ВиК услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър, като най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва. Това означава скъпа вода за над една трета от България, предаде Сега.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ухание на корупция 03.12.2020 13:59

    Водата непрекъснато поскъпва, а пък все я няма?!

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния