Свързани новини

02.12.2020 13:36

Акушерки стават Covid сестри във великотърновската болница

Видян 1438 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри, предаде БНР. Лечебното заведение търси доброволци, които да извършват куриерски услуги между отделенията, лабораторията и болничната аптека.


 „Умората у медиците е огромна, най-тежко ни е, че не можем да докоснем пациентите, да им дадем кураж, защото те дори трудно виждат очите ни през изпотените предпазни очила“, разказа пред радиото главната сестра на великотърновската болница Йорданка Минекова.  

Седем отделения в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново са с пациенти с тежки форми на коронавирусна инфекция. Няма минута със свободно легло, нито в отделенията, нито в триажа, разказва главната сестра Йорданка Минекова:  

„Тази сутрин бяха 97. Последните седмици под 90 пациенти ние нямаме. Отделно в отделението, където са настанени тежко болни и чакат резултатите от PCR пробите, са 25 души. От Спешно отделение постоянно постъпват нови и нови пациенти, които са били амбулаторно положителни, лекувани вкъщи, усложнени и пристигат при нас за хоспитализация. Всеки ден изписваме пациенти, за радост, с подобрение. Чудесно е това, но, за съжаление, нито за минута не оставаме с едно свободно легло, те веднага се попълват“.

В Covid сестри са се преквалифицирали млади акушерки, взели дипломите си преди няколко месеца, разказа главната сестра Йорданка Минекова:

„Като влизам по отделенията, като гледам колегите, имам колеги, които по 14 дни стоят, няма кой да ги смени, едните са се разболели, другите… Разбирате ли, като им гледам тъжните очи и просто ми става толкова мъчно. Много активно се включиха младите колеги от отделението по акушерство и гинекология, млади акушерки, които завършиха миналата година. Всеки ден минавам малко да им дам сила, тонус, да им вдъхна увереност. Те днес плачеха, защото изгубиха една жена и за тях е много чуждо, защото те са акушерки, и казват: „Толкова много се борихме да я спасим и тя в крайна сметка почина“. Аз отивам и те плачат като малки деца, че не са могли да ѝ помогнат. И аз това им обяснявам, че болестта е такава и че те трябва да свикват с това. Но колегите много изживяват всичко, което се случва“.

В областната болница във Велико Търново няма сериозна криза за медици, но лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите са на ръба на силите си:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни