Свързани новини

02.12.2020 11:56

Трескаво се търси вода и за Търговище

Видян 1131 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водоснабдяването за района на Търговище - Шумен е изложено на риск в перспектива, подобно на Бургас, предаде Сега. А в някои населени места - като Антоново, режим има и в момента. Затова след рейда във вторник в морския град министърът на околната среда и водите Емил Димитров се отправи на север. В Търговище той разпореди максимално бързо да се търсят алтернативни питейни източници за областта. Целта е не само да се осигури вода за населението, но да се гарантират и количествата за напояване.


В момента Антоново черпи вода от язовир "Ястребино". Но принципната функция на съоръжението е да снабдява земеделците в региона. Затова екоминистерството иска ВиК - Търговище да осигури вода от алтернативни места. Според МОСВ в община Антоново има 140 водоизточника, за които не е подадено заявление за ползване; общо в областта ВиК - Търговище ползвало едва 13 от всичките 283 източника - налице е резерв, който да реши проблемите.


Аналогична е ситуацията с "Тича". Основната функция на язовира не е да осигурява питейна вода, но се ползва и за тази цел, снабдявайки Шумен и Търговище.  За да балансира, МОСВ намялава водата за напояване от него, като в компенсация включва за селското стопанство язовир "Шумен". Добрата новина е, че стъкларският завод в Търговище е намерил алтернативно захранване, което намалява натиска към "Тича".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.