Свързани новини

02.12.2020 11:10

Бой с пръчки и връзване с вериги в българските психиатрии

Видян 3830 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно. Това констатира комитетът против изтезанията на Съвета на Европа при проверка в България, проведена през август 2020 г., пише в. “Сега”.

Лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от доклада на комитета. Комитетът отбелязва, че дългогодишните му препоръки за лечението и условията в тези заведения не са отразени от властите в България.

Докладът е написан, след като през август 2020 г. делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници – “Св. Иван Рилски” в София, в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Делегацията е посетила и домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).
На всички места настанените се оплакват, че са малтретирани от персонала, че санитарите се държат грубо с тях, че биват бутани, ритани и дори удряни с пръчки. Охранителите в Куделин и Говежда носят и понякога използват срещу живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения за социални грижи.

Колкото до условията на живот, комитетът отбелязва, че е са правени ремонти и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 02.12.2020 22:43

    Каква хуманизация бе човек? Това е резерват за примати. Резерватите се правят за да могат животинките да получат пълна самоизява.

  • 003 Майната 02.12.2020 20:44

    Те, ГЕРБ се мъчат да постигнат същото за целия народ.Най отвратителното е, че ще го отчетат като успех.Разбира се по ТАТОВО с помоща на СССР, сега с помоща на ЕС!!!Отколешна и пълна ДЕХУМАНИЗАЦИЯ на задравеопазването, пък и на цялата ВЛАСТ !!!!!

  • 002 Тихомир Томов 02.12.2020 18:50

    Работилите в Дахау и Бухенвалда са изумени от земократичното третиране на тези хора у нас ............

  • 001 Anonimen 02.12.2020 13:20

    Всички психически заболявания са авто-имунни или съпътстват някакво друго авто-имунно заболяване. Подходът в третирането на психическите заболявания трябва да бъде ДРУГ. Не могат да бъдат излекувани, но могат да бътат туширани, дори предотвратени в някои случаи. Между 75 и 80% от шизофрениците са кр.гр.АБ, останалите Б с тих ген А, Б/Б и при отрицателен Rh, като активен или тих ген. Едни психически заболявания, по-леките се проявяват още в детска възраст, други в пубертета, трети в климактериума, когато има тотален спад в производството на хормони и ензими. При някои индивиди - мъже/жени, този спад е драстичен и рязък и се отразява на психиката. Джипитата трябва да хвърлят по едно око и на психиката на пациентите си.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви