Свързани новини

02.12.2020 11:10

Бой с пръчки и връзване с вериги в българските психиатрии

Видян 3827 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно. Това констатира комитетът против изтезанията на Съвета на Европа при проверка в България, проведена през август 2020 г., пише в. “Сега”.

Лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от доклада на комитета. Комитетът отбелязва, че дългогодишните му препоръки за лечението и условията в тези заведения не са отразени от властите в България.

Докладът е написан, след като през август 2020 г. делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници – “Св. Иван Рилски” в София, в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Делегацията е посетила и домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).
На всички места настанените се оплакват, че са малтретирани от персонала, че санитарите се държат грубо с тях, че биват бутани, ритани и дори удряни с пръчки. Охранителите в Куделин и Говежда носят и понякога използват срещу живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения за социални грижи.

Колкото до условията на живот, комитетът отбелязва, че е са правени ремонти и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 02.12.2020 22:43

    Каква хуманизация бе човек? Това е резерват за примати. Резерватите се правят за да могат животинките да получат пълна самоизява.

  • 003 Майната 02.12.2020 20:44

    Те, ГЕРБ се мъчат да постигнат същото за целия народ.Най отвратителното е, че ще го отчетат като успех.Разбира се по ТАТОВО с помоща на СССР, сега с помоща на ЕС!!!Отколешна и пълна ДЕХУМАНИЗАЦИЯ на задравеопазването, пък и на цялата ВЛАСТ !!!!!

  • 002 Тихомир Томов 02.12.2020 18:50

    Работилите в Дахау и Бухенвалда са изумени от земократичното третиране на тези хора у нас ............

  • 001 Anonimen 02.12.2020 13:20

    Всички психически заболявания са авто-имунни или съпътстват някакво друго авто-имунно заболяване. Подходът в третирането на психическите заболявания трябва да бъде ДРУГ. Не могат да бъдат излекувани, но могат да бътат туширани, дори предотвратени в някои случаи. Между 75 и 80% от шизофрениците са кр.гр.АБ, останалите Б с тих ген А, Б/Б и при отрицателен Rh, като активен или тих ген. Едни психически заболявания, по-леките се проявяват още в детска възраст, други в пубертета, трети в климактериума, когато има тотален спад в производството на хормони и ензими. При някои индивиди - мъже/жени, този спад е драстичен и рязък и се отразява на психиката. Джипитата трябва да хвърлят по едно око и на психиката на пациентите си.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв