Свързани новини

02.12.2020 10:15

Бездомни трябва да платят PCR тест, за да бъдат подслонени

Видян 1458 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По време на пандемията зимният сезон ще бъде сериозно предизвикателство за хората без подслон в Русе. Настаняването им тази година в Центъра за бездомни става само след направен PCR тест за тяхна сметка. Те обаче не могат да си го платят и са обречени да останат на улицата, съобщи БНТ.

Над 150 са бездомниците в Русе, според последното преброяване на доброволците от БЧК. Точната им бройка никой не може да каже. Преди пандемията много от тях получаваха топла стая и храна в приюта „Добрият самарянин“, но тази година настаняването става само при представяне на отрицателен PCR тест. Бездомниците няма как да го платят, а омагьосаният кръг се затваря от факта, че нямат и лични лекари, които биха могли да им издадат направление за изследването.

Затова и за първи път тази година в приюта има 12 свободни места.

“Благодарение на Каритас сме заплащали тестовете на част от потребителите”, съобщи Камен Кънчев – управител на Центъра за настаняване на бездомни хора в крайдунавския град.

Александър Мишев живее в центъра от няколко месеца и е сред късметлиите, настанени с безплатен тест.

“Нямам пари, социално слаб съм, лежах в затвора. Излязох си и нямам къде да живея. Социалните ме видяха и те ме настаниха тука. PCR тест направиха и всичко върви нормално”, разказа той.

За да се опази здравето на хората, се препоръчва да излизат само в определени часове и в декларации да посочват мястото, където отиват. В центъра се спазват всички противоепидемични мерки, а ежедневно медицинско лице измерва температурата на настанените.

“Тези, които проявяват някаква симптоматика, имаме една отделна обща стая”, обясни Кънчев.

От областния оперативен щаб обмислят къде биха могли да изолират бездомните с коронавирус, които не подлежат на болнично лечение. “Обсъждат се различните варианти. Имаме нагласата в следващите дни да излезем с вариант по какъв начин ще се реагира при създалата се ситуация”, увери Галин Григоров, областен управител на област Русе.

От центъра за настаняване на бездомни казаха, че нямат условия за обособяване на два коридора за заразени с COVID и здрави хора.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е