Свързани новини

02.12.2020 10:10

Приет е Националният план за готовност при пандемия

Видян 1685 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерският съвет прие Националния план за готовност при пандемия. Той беше представени от здравния министър Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов, предаде Нова тв.

Основните цели са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, даване на информация на обществото.

„Този план има общ характер. Той е основополагащ за справянето на държавата”, подчерта проф. Костадин Ангелов.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии.

Отделно до четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи национален план за ваксинация срещу Covid-19, който ще бъде обсъден на следващото заседание на правителството. Председател на координационния съвет за изпълнение на плана ще е проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и главен координатор на експертния съвет по медицина на бедствените ситуации, допълни главният здравен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии, които може да има в бъдеще. Очакванията на световната общност са, че все по-често ще се сблъскваме със стари и нови агенти и всички страни се подготвят, допълни той.

Ако се появи конкретен агент, независимо дали е бактерия, или вирус, отчитайки всички негови специфики – предаване, смъртност, има ли лекарства, се вземат конкретни мерки и се разписва за всеки агент по отделно, както е за грипа, за който имаме статистики от 30 г. назад, обясни той.

„Планът дава основни насоки, дава основни точки - като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на критичната инфраструктура – доставки на храна, ток, вода, газ, дейност на важни органи, каквито са пожарната, МВР и т.н., и стигнем до чисто комуникационната стратегия, защото се оказва, че посланията към хората имат ключово значение. Да има навременна, правдива информация, която да достига до хората“, обясни още Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 02.12.2020 10:19

    Добро утро. Девет месеца след "зачеването" се роди националният им план. Така е, когато бавно развиващи те управляват. Та ето го и ПЛАНЪТ: 1. Затваряме всичко и всички, без администрацията. 2. Теглим заеми, раздаваме на всички по малко. 3. Баце обяснява всеки ден как сме супер и най-добре от всички. 4. Отваряме след 734-ото изменение на заповедта на здравния министер. Т.е., след около 3 до 4 седмици. 5. Броим се, кой е оцелял физически. 6. Ако има оцелели - повтаряме отначало.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,