Свързани новини

01.12.2020 11:12

НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички преди да ги пуснем при премиера

Видян 2399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на службата на въпроси, които "Дневник" зададе в понеделник и които на практика опровергават обясненията, с които Борисов опитва да се измъкне от темата за парите в спалнята му. Повод са отговорите на премиера Бойко Борисов в интервюто му пред немското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг": "Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й".
 

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила "Секвоя", през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка. "Тя бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура", пише в отговора до "Дневник".

"В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти", посочват от службата. Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче.
не са в категорията "общоопасни средства и вещества" (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО - както от самия Борисов, така и от някой, който го е посетил.

"Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава", посочват още от службата и явно с това се опитват да обясня защо премиерът не е длъжен да знае как точно НСО прави проверките.

"Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат", категорични са от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му.

В интервюто има въпрос "Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?", а отговорът на премиера е: "(Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: "Идваш ли? Чакам те". Аз й казвам: "Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути". Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари."
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни