Хаосът по отношение на икономическите мерки е тотален и ефектът ще бъде близък до нулата.


Това мнение изрази в „Тази сутрин“ Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП и бивш регионален министър.


Икономическите мерки


„Това, което се случва в държавата ни, са по-скоро някакви пиарски методи, за да се постигат някакви цели. Основната цел, разбира се, е запазване на властта“, каза той.


"Това управление, с хаоса, който създава, има единствена цел – изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно те да са през юни", категоричен е Паскалев.


По думите му единствената мярка, която работи в момента, е тази в подкрепа на микро и малките предприятия.


„Малките и микро фирмите в България са 388 000. 27 000 фирми са кандидатствали за подкрепа - това е около 6%. Около 5% от фирмите са получили подкрепа“, обясни Паскалев.


„Втората мярка е за средните предприятия. По нея са кандидатствали около 1790 фирми. Реално погледнато, това е около 30% от всички средни фирми у нас. От 25 август досега Министерството на икономиката не са успели да оценят отговорят ли на изискванията тези фирми, или не“, каза още Костадин Паскалев.


„Ето защо за мен всичко е в основата на запазването на властта и пиара и няма нищо общо с опита за подкрепа на фирмите“, допълни бившият регионален министър.


Социалните мерки


„Развързването на ръцете на властта би следвало да има цел. Социалните мерки, които се реализират в държавата ни, имат две цели – да се запази заетостта и доходите на населението и да се запазят икономическите субекти. Реално погледнато, към момента социалните мерки до известна степен работят“, на мнение е Паскалев.


„Реално бизнесът участва заедно в държавата, за да подкрепя заетостта, тъй като той плаща на хора, които в момента не полагат труд, който би следвало да бъде възнаграждаван“, допълни той.


Според него Министерството на труда и социалната политика се е справило добре с мярката „60/40“ и в момента заедно с бизнеса подкрепят запазването на заетостта.


Закъсняха ли по-строгите мерки?


„Поведението на властта беше безотговорно. На всички беше ясно, че кризата се задълбочава. Националният оперативен щаб няколко пъти посочи основните проблеми в държавата и неспазването на мерките. Премиерът отказваше категорично да предложи на МС да вземе съответните мерки“, заяви Костадин Паскалев.