Свързани новини

01.12.2020 09:24

Проблеми с ваксината на АстраЗенека

Видян 5544 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скорошната регистрация на една от най-обещаващите ваксини за защита от коронавируса - тази на фармацевтичната компания AstraZeneca, разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, се оказа под въпрос.

Тя най-вероятно ще има нужда и от допълнителни клинични изследвания. Това може сериозно да забави предстоящата масова имунизация във Великобритания и в ЕС, предаде "Дойче веле".

Специфичното в тази разработка е, че ще е евтина (вероятно пет долара за две дози) и ще може да се съхранява и превозва в обикновени хладилници. Именно по това тя много се различава от ваксината на компаниите BioNTech и Pfizer, за която е необходима температура от минус 70 градуса, което сериозно усложнява логистиката.

Има обаче и въпроси към разработката на AstraZeneca. Защо едната група доброволци, включваща 2700 души, е ваксинирана отначало с половин доза, а месец по-късно с цяла доза, при положение, че по-голямата група от около 8900 души е получила две цели дози? И защо в първия случай ефективността се оказва на много високото ниво от 90%, а във втория е едва 62%?
"
"Използвахме половин доза по щастлива случайност", призна пред агенция "Ройтерс" Рене Пангалос, който отговаря за разработката в AstraZeneca. Станала съвсем банална грешка - хората получили друга доза, а не планираната. И то по вина на производителя, който доставил именно такива дози.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са