Свързани новини

30.11.2020 09:23

FT: Борисов може да вкара България в тайфата на проблемните в ЕС

Видян 2506 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В действителност еврофондовете увеличиха корупцията и превземането на държавата [в България]. В частност, те бяха използвани за купуване - директно или чрез обществени поръчки - на по-голяма част от медиите и за създаване по този начин на прикритие за действията на политиците."

Това казва в статия във "Файненшъл таймс" Симеон Дянков, министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013 г.) - точно, след като България влезе в ЕС. Изданието описва, че в Брюксел расте тревогата за толерирането на корупцията и назначаването на лоялни, но некомпетентни, хора в администрацията. Използвани са примери не само от вътрешната, но и от външната политика на сегашното правителство в София, предаде Дневник.

"Политическите затруднения на Борисов повдигат и трудни въпроси за Брюксел и другите страни от ЕС. Критици казват, че те не успяват да окажат достатъчен натиск над София, за да подобри управлението. Напрежението нарасна през последните седмици и защото България блокира започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, което засили опасенията, че тя може да се присъедини към Унгария и Полша в честите им битки с Брюксел и държавите от ЕС", пишат авторите Валери Хопкинс и Майкъл Пийл.

Показателно е и заглавието, което в свободен превод звучи като "България се присъдинява към групата на проблемните новобранци". Употребен е изразът awkward squad, който в английския език се използва поне от XVIII век и има доста по-колоритно значение:
група в организация или екип, членовете на която са склонни да се съпротивляват на дисциплината и възпрепятстват промените заради некомпетентност или умишлено заради общи интереси; неопитни новобранци (във военните среди), преминаващи през специално обучение, които се обявяват против правилата или дори се бунтуват; в нормалния живот те може да са най-обикновени хора, които не създават проблеми, но съберат ли се, групата им предизвиква бъркотия; когато се разбере, че не са подходящи, обикновено ги събират в един отряд на непохватните, нежелаещите, небрежните и създаващите трудности - тази група се нарича awkward squad.

Текстът започва с разказ за акцията на Христо Иванов през юли, описва каква е ролята на Ахмед Доган в българската политика и защо избухваха протестите срещу правителството 14 години, след като България е влязла в ЕС и е получила милиарди евро от съюза.


Симеон Дянков, който в момента е изследовател за института "Питърсън" (Peterson Institute for International Economics) във Вашингтон, казва още, че "дълги години на България и Румъния се прощаваше". Според него причината са финансовата криза от 2008 г. и мирантската вълна от 2015 г., заради които "никога така и не е имало време ЕС сериозно да се замисли за приемането им".

"Файненшъл таймс" обаче описва, че срещу Румъния през 2018 г. е започнала остра критика от Брюксел заради посегателството на управляващите социалдемократи срещу независимостта на съдебната система. Някои дипломати казват, че вероятно тогава на България е отделяно по-малко внимание, защото в Брюксел не са искали да критикуват едновременно и двамата представители на випуск 2007. Завоят към авторитаризъм в Централна Европа и смяната на правителството в Букурещ през 2019 г. променят това.

В статията са изредени някои от критиките в първия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България от тази есен, включително за непрозрачна собственост на медии, натиск над журналисти и опити за промяна на закона за неправителствените организации по начин, който през лятото бе отхвърлен от Съда на ЕС по повод Унгария. Няма и резултати в борбата с корупцията, "което е и един от аспектите, изтъквани в протестите от лятото на 2020 г." Не са подминати съобщенията за разследването за къщата в Барселона с възможни връзки на Борисов с този случай, както и за снимките от спалнята на премиера.

    Четири пети от българите смятат, че корупцията е масово ширеща се в страната им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни