Свързани новини

28.11.2020 22:11

Басейн на покрива на Централната баня: Победилият проект

Видян 3359 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Модерен спа център в Централната минерална баня предлагат и трите концепции, разработени за бъдещето на северното и източното крило на сградата. Те не бяха превърнати в музей, както южното и през месец май общинското предприятие "Софияплан" организира открита покана за архитектурен и бизнес план, както и модел за управление на това пространство.

Комисия от 15 души, сред тях главния архитект на София Здравко Здравков, урбанисти, икономисти и общински съветници, избра трите най-добри идеи като най-много точки - 93, получи екипът "Софийски терми", съобщава Дневник. След тях се наредиха Kengo Kuma&Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс" - с 82 и "Историческа баня" - със 70 точки.

Открит басейн на покрива на сградата на Централната минерална баня е едно от предложенията на екипа на "Софийски терми". Той ще е кръгъл с диаметър 4 м и друг по-малък - 1.5 м. Те ще са на покрива върху съвсем нова конструкция, която ще се монтира като своеобразен мост между източното и западното крило на сградата.

"Има зона в центъра на сградата, който Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) позволи да се преустройва. Всички екипи разглеждат функциите в това пространство, където ни се разрешава да се правят промени", обясни арх. Мая Шопова от екипа на "Софийски терми" пред "Дневник". Още един нов открит басейн - във вътрешния двор на сградата, предвижда този проект.

Японският архитект Кенго Кума също предвижда спа център в северното и източното крило. Той предлага и бизнес модел с включване на частни фондове и финансова подкрепа от Япония.

Главният архитект на София: Връщане на минералната вода в сградата

"Анализите на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна - връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център", заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

И трите концепции акцентират върху отварянето на сградата към околното пространство, както и оформянето на пешеходни маршрути и атрактивни обществени пространство. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня.

Предизвикателство е намирането на модел за мирно съжителство на бъдещия термален център с действащия Регионален исторически музей на София.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци