Пандемията заличи 25 години борба за равенство между половете, се казва в най-новия доклад на ООН, свързан със ситуацията по света.


Според проучването заради COVID-19 натоварването за жените става още по-голямо, предаде бТВ.


COVID-19 не просто застраши физически човешкото здраве, но и основополагащи сегменти от прогреса в световен мащаб - кариерното развитие на жената и борбата й за равенство.


Коронавирусът принуди нежния пол да върши повече домакинска работа, което влияе на професионалното развитие на жената, както и на образователните й възможности. Освен това в живота на нежната половинка на човечеството се появяват и все повече проблеми, свързани с физическото и душевното здраве, пише Би Би Си, като цитира доклада на ООН.


„Всичко, за което сме се трудили в последните 25 години, може да бъде загубено само за една“, коментира зам.-директорът на организацията „ООН-жени“ Анита Бхатия.


Тя допълва, че съществува голяма вероятност за връщане към стереотипи от 50-те години на миналия век.


По данни на ООН още преди пандемията по целия свят обемът на незаплащаната работа, в това число и тази по домакинството, е съставлявала 16 млрд. часа на ден. Три четвърти от тази работа се пада на жената, т.е. всеки час незаплащан труд, изпълняван от мъж е равен на три „женски“ часа.


Дори и по-голямата част от проучването да е проведено в страни с ниски и средни доходи на човек от населението и в развитите страни има подобна тенденция, уверява Бхатия.


Една от най-тревожните е, че много от жените не се връщат на работа след карантина. Само за септември данните в САЩ сочат, че над 860 хиляди жени са спрели да си търсят работа. Мъжете по този показател са 200 хиляди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.11.2020 07:57

    Ми това е целта - да се освободят работни места.

RSS

Най-нови

 Tesla

Tesla съкращава повече от 10% от работната сила

Tesla ще съкрати повече от 10% от служителите ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог