Свързани новини

27.11.2020 10:43

Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21 декември: Кунчев

Видян 1442 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността". Това заяви в ефира на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


„Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, добави доц. Кунчев. 


„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.


„Здравната ни система лекува 6 600 души в момента и изписва между 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още доц. Кунчев. 


"От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване . Най-амбициозният ни план е да ги намалим с 30-35%, което е много трудна работа. Най-добре е да навлезем в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заблеваемостта. В период на пандемия от нов вирус неправилен е начин на планиране според прагове на заболеваемост. Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, каза още Кунчев.


Идеята с тези мерки е да успеем да дадем на хората нормални


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.11.2020 10:58

    Защо като има утвърден от МС план за действия в кризи и пандемия, включващ министри и зам.министри и носещи лична отговорност за действията си, единствено Борисов реши да си прави нощни щабчета с измислени професори без никой да носи отговорност за решенията?! Резултатът от неговите безумни и самонадеяни действия доведоха до сегашната страшна картинка

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби