Свързани новини

26.11.2020 14:50

Ще има ли банкова криза заради недостатъчните мерки на властите? Не всички ще оцелеят: ЕЦБ

Видян 4457 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


19 минути още от пролетта предупреждава, че липсата на адекватни мерки на правителството у нас натоварва прекомерно банките, които хем срещат вълна от нови лоши кредити, хем са принудени да правят мораториум по старите, хем не могат да разчитат, че при тази бизнес среда ще си ги приберат скоро
. Проблемът явно е европейски. „Причинената от коронавируса криза до голяма степен подмина банковия сектор. Но по всяка вероятност това ще се промени. Високопоставени банкови мениджъри и представители на надзорните органи очакват, че нарастващият дял на лошите заеми ще натовари банките още през първата половина на 2021 година. Не всяка банка ще преживее този тест за устойчивост, а Европа не е добре подготвена за нова банкова криза”, пише в съвместен стратегически документ от мозъчния тръст Jacques Delors Centre и фондация Bertelsmann.
„Списъкът с дефектите е дълъг, но все още има вратички, които водят до вкарване на пари на данъкоплатците в спасяването на кризисни банки (Bail-out).
Много банки не могат да бъдат преструктурирани без увреждане на финансовата система. А освен това указанията за участието на частни акционери и кредитори в загубата при банкови фалити (Bail-in) могат да имат нежелани странични ефекти.
Освен това кризисните фондове, които в такива случаи трябва да поемат разходите за спасяването на банките, са недостатъчно финансирани.
 Пандемията вече и без това сериозно наду публичния дълг. Държавната помощ за банките би влошила опасния порочен кръг.
ЕС няма много време за подобрения. Икономическият спад, предизвикан от коронавируса, скоро ще се почувства в балансите на кредитните институции”. 19 минути добавя, че според банкери, до които се допитахме от най-големите институции в сектора – у нас това ВЕЧЕ Е ФАКТ.
Европейската централна банка приема, че в екстремни случаи в еврозоната може да има неизпълнение на заеми за 1,4 трлн. евро. „Не всяка банка ще преживее коронакризата”, смятат от ЕЦБ. Кризата ще има „болезнени последици" за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.