Свързани новини

26.11.2020 09:41

Още 1 трлн. от К19 за милиардерите

Видян 2579 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономическата криза, донесена от COVID-19, можеше да бъде избегната. Десните смятат, че е могло да се направи, като се отрече изобщо реалността на вируса, като се отвори отново всичко без никакви предпазни мерки, и се остави броят на смъртните случаи да расте безконтролно. Това е безчовечен и незащитим подход. Икономическите щети можеха да бъдат предотвратени и по друг начин: да се използват обществени средства, за да се плаща на хората да остават по домовете си и да бъдат предотвратени съкращенията, предаде baricada.org.


Изключително богата държава като Съединените щати можеше да си позволи да поеме по този път. Каква е ползата от богатството на една нация, ако не се използва, за да спаси обществото от катастрофа? Вместо това федералното правителство изостави населението без адекватни икономически помощи, докато щатските и местни власти прилагаха половинчати ограничителни мерки, които едновременно нанасяха икономически щети и не бяха достатъчно ефективни за ограничаване разпространението на вируса.


Така САЩ получи най-лошото от двата свята: повсеместни икономически трудности и неотслабваща зараза.


Като резултат от тази катастрофална липса на стратегия, не само че над четвърт милион американци бяха убити от COVID-19, а и 25 милиона изгубиха работата си или значителна част от доходите си. Към октомври осем милиона американци бяха изпаднали под линията на бедността. Изследователи от Северозападния университет изчисляват, че близо едно от всеки четири домакинства в САЩ са изпитвали несигурност в осигуряването на храна по време на пандемията.


Но пандемията не ощетява всички. Този месец Институтът за политически изследвания (IPS) публикува доклад, озаглавен “Милиардерско богатство срещу обществено здраве: Защита на основните работници от пандемичните печалбари”. Авторите му установяват, че след март 2020 г. общата нетна стойност на 647-те милиардери в САЩ е нараснала с почти 960 млрд. долара. С този темп на нарастване е повече от вероятно когато четете тази статия числото да е надминало един трилион долара.


Средностатистическите американци могат да са абсурдно великодушни към икономическите господари на нацията, и често са предразположени да вярват, че намеренията им са добри. Според обичайно срещания начин на мислене, може би най-богатите хора в страната наистина заслужават да спечелят допълнителен трилион долара в хода на пандемията, защото осигуряват полезни услуги на обществото в тези трудни времена.


Това, което тази презумпция за невинност пренебрегва е, че бизнес моделите на повечето компании, собственост на тези елити, се основават на потискане на разходите за труд, избягване на данъци, избягване на регулации и отслабване на обществения договор по всички възможни начини. Те се справят добре именно защото всички останали са на пангара.


Вземете например компанията за доставка на храни Instacart, чийто 30-годишен основател и изпълнителен директор Апоорва Мехта е един от десетте милиардера, които са извлекли най-много печалба от пандемията според доклада на IPS. На повърхността изглежда, че Instacart прави толкова пари, защото доставя хранителни продукти по домовете – услуга, която е много търсена по време на карантина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат