Свързани новини

26.11.2020 18:07

5,5 млрд. дефицит догодина: 2500 лв. нови заеми на работещ българин

Видян 4815 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
        НС окончателно прие бюджет 2021, който още отсега се очертава да бъде на минус. Той бе утвърден с гласовете на мнозинството от ГЕРБ и ОП.

Преди това депутатите гласуваха на второ четене догодина дефицитът в%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82"> държавния бюджет да бъде 5.485 млрд. лв. Общият недостиг за двете години ще достигне 10 млрд. лв., защото през този закон се прави и актуализация на тазгодишния бюджет, където дупката се предвижда бъде отново около 5 млрд. лв.
В същото време депутатите приеха, че до 2023 г., какъвто е хоризонтът на средносрочната бюджетна рамка, дългът може да  достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв.

Приходите в държавния бюджет през 2021 г. са планирани в размер на 27.051 млрд. лв., а разходите - 32.536 млрд. лв. Икономистите обаче предвиждат още по-големи липси в хазната.
Управляващите запазват своята политика на „подкуп” чрез вдигане на заплатите в в бюджетната сфера с 10%, след получените 30% през октомври. Така автоматично скачат заплатите на депутатите и министрите. Между първо и второ четене със 77.5 млн. лв. бяха увеличени парите за МВР. За 4-та поредна година учителите получиха автоматично увеличение -  сега от 17%,  но без да ги задължат да добият поне минимална дигитална грамотност. Напомняме, че както се измери статистически през последните месеци 2/3 от преподавателите не могат да провеждат онлайн обучението, което се превърна в задължително.
Експертите на свой ред наричат бюджета "разхитителен", "предизборен", "нелогичен", "неадекватен" и "вкарващ ни в дългова спирала", посочва Клуб Z. Според тях той е изключително раздут откъм наливане на пари в социалната система, откъм генериране на дефицити и постепенно, но сигурно, увеличение на въпросния държавния дълг. Разписани са текстове, които предвиждат невиждани скокове на парите по отделни пера, които се оправдават с кризата и нуждата от допълнително финансиране.
Управляващите сами открито прогнозираха, че догодина правителството ще може да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог