Свързани новини

24.11.2020 10:51

Не сме далеч от споразумение със София: Заев

Видян 1548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не сме много далеч от споразумение с България." Това каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев в кулоарите на Македонския енергиен форум, предава bTV, като цитира македонската редакция на "Дойче веле".


На въпрос какви на какви отстъпки се съгласява страната му, за да постигне решение, Заев отговаря, че не става въпрос за отстъпки, а за решение от двете страни и че има начини да се постигне това. "Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна", смята той.


Преди седмица България наложи вето на старта на преговорите за еврочленство на Скопие с аргумента, че Северна Македония не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г. След ветото Заев заяви, че България е голям приятел и се търси решение на отворените въпрос.


Запитан дали има воля за среща с българския премиер Бойко Борисов и шанс за решение до декемврийското заседание на Съвета на министрите на ЕС, Заев е оптимист: "Трябва да имаме добра воля и да гледаме позитивно и да проектираме бъдещето, което ни очаква. Вярвам, че ще се споразумеем до втория Съвет на министрите на 8, 9 или 10 декември и ще имам среща с българския премиер Бойко Борисов. "Вярвам, че работните групи, които поддържат интензивен контакт, ще създадат атмосфера за това", казва Заев и допълва, че това допълнително време дава възможност на двете страни да бъдат разумни и да се възползват от възможността.


"България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но това трябва да се желае и да се прави и от двете страни." Това е казал Борисов на видеоконференция с посланиците на страните-членки на ЕС и Швейцария, съобщи правителствената пресслужба.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на