Свързани новини

24.11.2020 09:42

Бюджет 2021 - харчене на пари без ясни цели: Бивш социален министър

Видян 2309 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите". Това мнение изрази пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.


Относно решението за детските надбавки той посочи, че „като че ли всички са щастливи, само че не се вижда начинът, по който това ще бъде направено“. Много лесно е да кажеш на половината родители – ние ще ви намалим данъците, но една огромна част от хората всъщност не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване, поясни Иван Нейков в предаването „Преди всички“. Това е така за хората, получаващи само доходи от трудови правоотношения.


Няма технологична възможност как да им върнем данъците. От това предложение ще могат да се възползват само онези, които освен работна заплата получават и други доходи, допълни Нейков. "Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години."


Ако човек погледне парите в различните социални сфери за догодина, те са повече от тези през 2019 година. От тази гледна точка всички трябва да са доволни. Може да се окаже обаче, че дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям, прогнозира Иван Нейков.  


За 2022 г. се залага дефицит около 4%, тоест очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от 2022 г. Предвижда се нарастване на приходите от ДДС, което означава нарастване на вътрешното потребление, посочи той.


„Каква е обаче реакцията на хората 2020 година? Само за няколко месеца, данните от БНБ сочат рязко нарастване на новите депозити на хората. Което означава, че хората реагират по съвсем нормален начин: спират различни разходи, за да има „бели пари за черни дни“. Тогава сметката, че 2021-ва ще харчим много повече, отколкото сега, за да има по-големи постъпления от ДДС, остава рискова такава прогноза. И може да се окаже дефицитът в бюджета 2021-ва да е много по-голям".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 24.11.2020 13:30

    001, взе ми коментара. Целта е се раздадат паричките на нашите хора, щот 2021 ще падне голям глад и смрът.

  • 001 Anonimen 24.11.2020 12:39

    А, напротив, целите са ясни и това е крадене като за последно на ангро, а народа да се оправя, ако оцелее

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни