Свързани новини

24.11.2020 17:25

Отлагат ли изборите заради К19?

Видян 4331 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Конституцията дава възможност за отсрочване на парламентарния вот, пише Свободна Европа във връзка с удължаването на извънредното епидемиологично положение у нас. Напомняме, че заради обстановката около К19 министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи то да продължи до "края" на март 2021г.


В основния закон е записано, че според член 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”. Това позволява изборите да бъдат проведени не през март, а през май. Според Конституцията вотът се насрочва от президента, а съответно Румен Радев има право да го отложи датата.


От Свободна Европа потърсиха отговори от президенството, МС и ЦИК. На въпроса дали има основания в условия на пандемия да се мисли за евентуално отлагане на изборите, ако броят на заболелите се задържи на такива равнища до месец март, всички институции отговориха отрицателно.


От прессекретариата на Радев обясниха, че “президентът счита, че не се налага удължаване на пълномощията на настоящия парламент“. “Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори”, сочи отговорът от Донуков 2.


“Никой не мисли за отлагане на изборите”, отговори лаконично вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря в правителството за контактите с изборната администрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 24.11.2020 12:31

    Борисов като истинска мутра непрекъснато шмекерува и прилага мутренски похвати цели 10 г независимо от цената. А цената е жестока и за момента и за бъдещето на оцелелите от неговите престъпления българи. Твърде възможно е и вече да е психически болен и да се окаже, че луд си играе с държавата и народа на руска рулетка

  • 002 Anonimen 24.11.2020 10:53

    Възможно е,ако желаете гражданска война,да възможно е.ОСТАВКА,ОСТАВКА.

  • 001 Anonimen 24.11.2020 09:17

    ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!! ОСТАВКА,та дори и ДЕН преди ИЗБОРИТЕ!!! Колкото ПО–СКОРО,толкова ПО-ДОБРЕ за България!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни