Свързани новини

23.11.2020 15:49

По две жени на месец умират при домашно насилие през 2019 г.

Видян 1374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"През 2019-а година всеки месец две жени са загубвали живота си в следствие на домашно насилие. Само за двата месеца на карантината 8 жени са били убити в дома си". Това съобщи пред БНР Елена Чернева-Маркова, зам.-омбудсман и бивш председател на Националното бюро за правна помощ, във връзка с проект на бюрото, който се финансира по Норвежкия механизъм, насочен към лица живеещи под прага на бедността, специален фокус са жени, деца и ромската общност. Проектът ще се разгръща на територията на Стара Загора, Велико Търново и Варна, като една от предвидените дейности е свързана със създаването на мобилни екипи на адвокати и ромски медиатори за оказване на правна помощ, включително и на жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола.


В България няма официална статистика, а данните са от изследвания, които са правят от неправителствените организации и от медийни публикации, уточни Елена Чернева-Маркова. Тя обяви и друга плашеща тенденция:


"Жертви на домашно насилие стават все по-често деца".


По думите ѝ проектът си поставя за цел да се създаде механизъм на сътрудничество на място между общинските власти, местните структури на МВР и на социалното министерство, между съдилищата и адвокатурата:


"Това определено ще допринесе за по-добра координация на тези институции и държавата ще гарантира своята ангажираност за решаването на този проблем за българското общество. С изпълнението на тези проектни дейности ще се подобри и ще се разшири достъпът до правосъдие на граждани в неравностойно положение и в частност на жертвите на домашно насилие".


Елена Чернева-Маркова беше категорична, че в Закона за домашното насилие трябва да бъдат включени и дефиниции на психическо и икономическо насилие, защото иначе текстовете на Наказателния кодекс, в този смисъл, остават едни кухи разпоредби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец