Свързани новини

23.11.2020 14:23

DW: Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

Видян 2965 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
„Българските граждани, които възнамеряват да съдят болници и лекари заради загуба на близки, починали от Ковид-19, пропускат истинския виновник – правителството с премиер Бойко Борисов, пише Дойче Веле. И пациенти, и медици са жертви на хаоса, ужаса и цинизма в резултат от командно-административните мерки на управляващите. Но не те ще понесат отговорността за смъртта на хора, издъхнали на стълбите пред болници, в линейки или в резултат от разтакаване поради липса на единен протокол за лечение.


В интервю пред швейцарска медия специалният пратеник на СЗО Дейвид Набаро констатира, че европейският отговор на пандемията е бил “непълен”, тъй като е била пропусната възможността да бъде изградена необходимата инфраструктура през летните месеци. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни по БНР, че властта е използвала летните месеци, за да преговаря за осигуряване на ваксини (б.р. това е лъжа – те се договарят от ЕС за всички 27 държави), да прави анализи и да разиграва сценарии – “как да реагира системата при съответен брой хора”. Сега виждаме, че системата на здравеопазването реагира със срив. Д-р Пенков обаче твърди, че усещането за хаос не отговаряло на истината.
Ако управляващите наистина са използвали лятото за разработването на различни модели, настоящите им действия ги опровергават. Вече е краят на ноември, а тепърва се подготвят законови текстове, които да уредят командироването на медици и пребазирането им. Пред Дойче Веле медик сподели, че няма подписани от министъра методични указания до лекарите как се маршрутизира и лекува болен.
Най-малко половин милион души в България нямат личен лекар, а това означава, че дори някой от тях да се почувства зле, просто няма на кого да се обади, за да бъде проследено състоянието му. Този проблем съществува и в София и възпрепятства ефективността на разкритите преди дни Ковид-зони в десетина ДКЦ, тъй като именно джипитата насочват пациенти към тях.
Друг съществен проблем е, че PCR-тестовете не се реимбурсират. Въпреки разтръбеното решение личните лекари да могат да издават направление за  тест, това още не е факт. А не е факт, тъй като


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще се чувствате толкова леко

Днес ще се чувствате толкова леко, сигурни в себе си, но