Свързани новини

23.11.2020 09:25

4,74 млн. бедни българи, нови 200 хил. с коронакризата: Институтът за социални изследвания

Видян 4638 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


4 739 000 българи живеят в домакинства под чертата на социалния минимум – елементарния набор от стоки и услуги, които би трябвало да могат  да си позволят без излишни луксове. В тази армия, представляваща 67,7% от населението у нас тази година коронакризата е вляла нови 200 000 души. Тези хора живеят в домакинства, където доходът е под минимално необходимите за живот 627 лв. месечно на член. Семейство с двама родители и две деца има необходимост от 2508 лв., за да върже двата края за 30 дни. Това е много важно, тъй като за отпускане на детски границата кой знае защо е 510 лв., т.е. над 20% по-ниска от социалния минимум. Данните са на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие, когато няма разходи за отопление и се очаква да се влошат за следващото, в което минахме средата му.
Той пресмята, че двамата родители трябва да имат НЕТНА работна заплата от поне 1254 лв., т.е. над средната, която е недостижима за повече от 67% от работещите, които са РАБОТЕЩИ БЕДНИ. В момента официалната статистика, която е силно фризирана, дава нетна работна заплата от 1065 лв. Това е 189 лв. на човек или 378 лв. на семейство по-малко от нужното за социалния минимум. Процентно става дума за недостиг от 15,1%.
Институтът е изчислил, че рискът на бедните да пострадат от коронавирус, поради социалното неравенство – за заразяване и особено за лекуване, е несравнимо по-голям от риска за същото, пред който са изправени „богатите”, т.е. хората с доходи над мизерните по европейския стандарт чисти доходи над 500 евро, което е под минималните пенсии и заплати в останалите държави от Съюза.
Реално изгубените в коронакризата места към 1 октомври са 103 000. В България процентът на работещи от вкъщи е почти двойно по-малък от средния за Европейския съюз – 25,6 срещу 44,5 %. Вероятно причината е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 европейска пунта мара 23.11.2020 11:32

    На юруш се приемат лобистки и вредни закони и нормативни актове, облагодетелстващи упавляващите и властимащите с техните корумпирани кръгове за сметка на най-бедния и краден от собствените му управници народ. Какъв ЕС, какви европейски ценности като за 10 г в ЕС с правителство, наложено от тях умираме като круши пред болници и едва оцеляваме от мизерията, която ни налагат алчните ни управленци

  • 001 Anonimen 23.11.2020 10:54

    А,ТАВАНА за пенсионерите МИЛИОНЕРИ се ВДИГНА с 240 лева!?!?!? "Кучутата си лаят,а кервана си върви"!? А,ЛАЯТ ли кучетата? А ,до КОГА ,САМО ще ЛАЯТ?! НАРОДЕ????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби