Свързани новини

19.11.2020 21:51

Неустойката по бърз кредит може да достига двойния размер на главницата

Видян 3314 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. не от банка, може да достигнат до двойния размер на главницата и няма да се считат за прекомерни. Тази промяна в Закона за потребителския кредит (ЗПК) приеха окончателно депутатите днес, предаде news.lex.bg.


Тя беше направена с предпоследната от преходните и заключителни разпоредби на проект от над 180 страници с изменения в Закона за ДДС.


Внесена е между първо и второ четене от независимия депутат Спас Панчев и е подкрепена от бюджетната комисия, а днес беше приета окончателно от пленарната зала.


Гласуването ѝ стана ведно с още 10 параграфа от законопроекта и депутатите въобще не дебатираха по нея. „За“ бяха 69 народни представители, 34 бяха „против“, а трима се въздържаха.


Изменението на практика означава, че ако човек е взел 1000 лв. кредит, тези разходи (както ги нарича законът, но на практика става дума за неустойка), може да достигнат 2000 лв.


За класическата неустойка за забава ЗПК – чл. 33, ал. 2, регламентира ограничение. Разпоредбата предвижда: „Когато потребителят забави дължимите от него плащания по кредита, обезщетението за забава не може да надвишава законната лихва“.


Тук обаче става дума за т. нар. „разходи, които потребителят заплаща при неизпълнение на задълженията си по договора за потребителски кредит“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 20.11.2020 13:01

    Комуниста Спас Панчев доказа смисъла на този строй : Ликвидиране на Средната класа .............той вкара и 5 G у нас . Скоро ще го целуват студен .

  • 001 Anonimen 19.11.2020 22:25

    Взимайте бързи кредити за абитурентски балове, за почивка на морето,за нови силиконови цици,за холна гарнитура и нов телевизор и хич не се притеснявайте как и с какви прари ще ги изплащате.А после не се вайкайте ,че са ви прибрали апартамента за невърнат заем от 1,000 лева ! Важното ,както по трите "суперски милеещи до полуда за вас" ТВ медии ви набиват в празните кратуни: Най-важното е да се ЗАБАВЛЯВАТЕ !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп