Незабавно беше назначена проверка по случая с двамата починали пациенти, които седят на стълбите пред COVID отделението в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“.


Това заяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов. По думите му от всички замесени ще бъдат взети показания, предаде бТВ.


„В понеделник са превозени шестима пациенти, трима са настанени, другите трима са били във втория курс на линейката, снабдена с кислород. Първият от последните трима е бил качен горе, защото е трябвало да се настани на третия етаж. Останалите двама са останали да изчакат, защото тяхното състояние е било малко по-тежко. Пациентът на кислород, по последни данни от шофьора на линейката, е стоял почти през цялото време в линейката, с изключение на последните 20 минути, а не на тези снимки, на които е сниман“, заяви директорът на УМБАЛ „Св. Георги“. 


Вътрешната проверка не е показала, че кислородът в бутилката на пациента е свършила, както твърди съпругата му. 


„Не е практика пациентите да чакат отпред. Тези пациенти са били уточнени, че ще бъдат преведени от Клиниката по инфекциозни болести. Било е уточнено, че такива пациенти ще постъпят и е трябвало да се създаде организация. Проблемът е, че това отделение работи от 2-3 дни и логистиката не е напълно изчистена“, заяви още проф. Джамбазов. 


Той допълни, че при доказана вина от страна на персонала, случаят ще се разследва от прокуратурата.


Директорът на болницата посочи, че по обясненията на служителите в клиниката не може да се установи защо се е получило забавяне. Проф. Джамбазов допълни, че пациентите са чакали 30-40 минути, а не около 2 часа, както твърди съпругата на единия починал.


Разследването до момента е показало, че PCR тестът на мъжа на кислородно дишане е бил положителен. Резултатът му е от 15 ноември или един ден преди да бъде насочен към COVID отделението в Клиниката по токсикология.


Проф. Джамбазов обясни, че COVID леглата в Инфекциозната клиника се били недостатъчни и затова още 35 легла са разкрити в Клиниката по токсикология. В УМБАЛ „Свети Георги“ има общо 141 легла за пациенти с коронавирусна инфекция.  


Директорът на болницата призна за кадрови дефицит и преуморен персонал. След преструктурирането в УМБАЛ „Св. Георги“ двама лекари и три медицински сестри са подали молби за напускане.