Свързани новини

17.11.2020 09:30

Борисов обеща газ от Нова година по тръба, за която тепърва ще се копае 4 месеца

Видян 3636 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици" - думи на премиера Бойко Борисов на 16 ноември по време на поредната лична инспекция с министъра на енергетиката Теменужка Петкова на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщава Дневник.


А сега - преди да знаете какво смята инвестиционната компания - опитайте да пресметнете само по данните от съобщението на правителствената пресслужба колко реално е да се изпълнят думите на Борисов.


Трасето е дълго 182 км (150 км на българска територия). "До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км", пише в официалното съобщение от днес.


Възможно ли е за 6 седмици, т.е. само за 45 календарни дни, да се доставят 20 км тръби, да се заварят 110 км, да се положат в изкопа и засипят общо 171 км тръби, цялата инфраструктура да се тества, да се пуснат под налягане пробни количества газ и на Нова година в България да влезе първото синьо гориво от Азербайджан?


При това не знаем как ще се направят тези заварки - по проект по 45 км от цялото трасе те трябва да са ръчни (по-голямата част е от гръцка страна в района на Маказа).


Руската официална агенция ТАСС днес разпространи думите на премиера с допълнение, че интерконекторът е трябвало да е завършен през октомври, "но сега напълно готови са само 24 км".


Да кажем, че Москва не харесва този газопровод до Стара Загора, защото е конкурентен и ще може да се захранва в бъдеще с втечнен газ от терминала в Александруполис. Освен това започналото на 22 май 2019 г строителство беше сериозно объркано от пандемията и няма как да се реализират обещанията му от преди година пред американския посланик Херо Мустафа да открие газопровода през септември 2020 г. Макар че посред втора вълна на заразата днес Борисов "подчерта, че по проекта се работи на пълни обороти" и "това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.11.2020 19:52

    менте премиер-не му пука за България , а КАКА да СЕ отърве ПОсле

  • 001 казват, че е кретен 17.11.2020 10:12

    На ББ монолозите му се състоят от виц, лъжа, обида, ругатня и псувня и пак виц, лъжа, обида....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.