Свързани новини

14.11.2020 09:10

Бившият хърватски премиер бе осъден на 8 години затвор

Видян 1360 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият хърватски премиер и лидер на Хърватската демократична общност (ХДО) Иво Санадер бе признат за виновен и осъден на 8 години затвор за присвояване на пари чрез маркетинговата агенция ''Fimi Mediа'', съобщава БГНЕС, позовавайки се на хърватски медии. Неговата партия също беше призната за отговорна за корупция.


Процесът за източване на пари от държавни институции чрез маркетинговата агенция беше подновен преди четири години, след като Върховният съд отмени присъдата от 2014 г.


Символът на корупцията в Хърватия, както медиите наричат Санадер, беше премиер от 2003 до 2009 г. и изведе страната по пътя към НАТО и Европейския съюз. През 2009 г. той съобщи, че подава оставка от поста премиер и от длъжността председател на Хърватската демократична общност без да дава причини за това.


Според обвинението, Санадер е организирал престъпна група за прикриване на незаконни финансови сделки, съобщи държавната хърватска телевизия. "От 24 милиона куни 8 млн. са били похарчени за ХДО, част от тях за пътуване на Санадер до Съединените щати и за съдебни дела", се казва в обвинението.


БГНЕС припомня, че през декември 2019 г. бившият хърватски премиер получи 6 години затвор за приемане на подкуп от 10 милиона евро от унгарската петролна компания МОЛ. Целта беше предаване на пакета за управление върху хърватската петролна компания ИНА. Той също така беше обвинен и че е договорил с директора на МОЛ издаване на нерентабилната газова инфраструктура на ИНА.


През април 2017 г. Санадер получи 4 години 6 месеца затвор за това, че през 2009 година е прибрал 17 млн. куни комисиона за сделка за купуване на сграда от министерството на регионалното развитие. Парите са били за компанията на Степан Фиолич, бивш високопоставен функционер на Хърватската демократична общност.


Наказателният съд призна Санадер за виновен и за това, че докато е бил премиер е оказал натиск върху кабинета на страната да купи сграда в Загреб на два пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Правителството се съгласило да плати около 10 млн.евро за имота, а 2,3 млн. от сумата били прибрани от Санадер.


Неговата бивша партия ХДО, която сега е на власт в страната, бе глобена с 3,5 млн. куни от съда и също така трябва да върне около 14 млн. куни незаконно получени средства.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.11.2020 05:50

    Интересно, ако имахме Хърватските прокурори и съдии, на колко века биха осъдили Борисов?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния