Свързани новини

14.11.2020 09:00

Евростат опроверга Борисов, 3-4 пъти по-голям ръст имат другите в ЕС

Видян 4887 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов силно се изхвърли с бодряшка реч за икономиката на България в петък сутринта – часове преди Евростат да публикува сравнително слаби данни за БВП на страната през лятото, когато бизнесът се очакваше да се съживи след пролетната блокада заради Covid-19.


Икономиките на ЕС отбелязват близо тройно по-висок икономически растеж в сравнение с българската през летните месеци (от юли до септември), става ясно от експресните данни за БВП през третото тримесечие на 2020 г., които към момента са достъпни за 20 държави от общността, съобщава Медиапул.


Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараснали с 11.6% спрямо април - юни 2020 г., докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%, обяви Евростат. Това означава, че българската икономика бележи слабо възстановяване през лятото, въпреки че през пролетта икономическият спад беше сравним със средноевропейския (10.1% свиване у нас при 11.4% в ЕС).


Докато България расте с 4.3%, Чехия отчита растеж на тримесечна база от 6.2%, Полша – 7.7%, Словакия – 11.7%, Унгария – 11.3%, Германия – 8.2%, а най-пострадалите от кризата южни държави, които отбелязаха рязко свиване през пролетта, сега отскачат с високи стойности: Италия - 16.1% растеж, Испания – 16.7%, Франция – 18.2%.


Тези сравнително слаби данни за България се сблъскват с бодряшката реч на премиера във Фейсбук от петък. В свой пост той се хвали, че докато "Европа и светът са в криза, българското производство расте". Премиерът визира друго съобщение на Евростат - от четвъртък, според което ръстът на промишленото производство в България през септември (2.3%) е един от най-високите в ЕС. Това е вярно, но от справката се вижда още, че "успехът" от септември е по-скоро еднократно явление, защото през май, юни и юли българското промишлено производство се представя доста по-слабо на фона на средноевропейските стойности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.11.2020 23:24

    неграмотното "онуй" все пак успя да прочете написаното на листчето.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог