Свързани новини

13.11.2020 14:55

Настояването на две сестрички да се откажат от наследство предизвика тълкувателно дело

Видян 2639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настояването на две сестри, които още не са навършили пълнолетие, да се откажат от наследството от баща им стана повод спор между върховните съдии, който се води през последната година, най-накрая да бъде поставен пред цялата Гражданска колегия на Върховния касационен съд и да намери окончателно разрешение в тълкувателно решение, предаде news.lex.bg.

Състав на ВКС с председател Пламен Стоев и членове Здравка Първанова и Розинела Янчева поиска Общото събрание на колегията да отговори на въпроса: „Допустимо ли е ненавършило пълнолетие дете да направи отказ от наследство и представлява ли той отказ от права по смисъла на чл. 130, ал. 4 от Семейния кодекс?“ .

На този състав и все на доклад на съдия Янчева се падат делата на две сестрички от Благоевград, които подават заявления за отказ от наследството, оставено от баща им, който е починал през юли тази година.

Първо районният съд в Благоевград, а след това и Софийският окръжен съд ги оставят без уважение. Но децата и майка им не се отказват и стигат до ВКС.

Така през октомври върховните съдии Стоев, Първанова и Янчева се произнесоха по искането на едното момиче и го отхвърлиха, но когато през ноември трябваше да решат дали да бъде вписан отказът от наследство на второто – поискаха да бъде образувано тълкувателно дело.

Както „Лекс“ писа, те не са съгласни с виждането, изразено преди година от трима техни колеги – Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Гълъбина Генчева, които разпоредиха вписване на отказ от наследство на дете (повече за противоречията в практиката виж тук).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.