Свързани новини

13.11.2020 13:53

Как МВР чете решението на съда за глобите на границата: Пропуск в нормативната база, а не погазване на права

Видян 2222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ден след като Върховният административен съд (ВАС) заяви на МВР , че това, че не може да си събира пътните глоби, не е основание да ограничава свободното движение на гражданите и да ги спира за проверка на границата, вътрешният министър Христо Терзийски направи първи коментар за решението, предаде news.lex.bg.


Попитан от Нова телевизия дали след като съдът е постановил, че с проверките на границата се нарушават права, практиката на МВР е преустановена, Терзийски заяви: „Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но първо искам да отбележа, че това съдебно решение касае три ГКПП. Това са само пунктовете на гръцката граница. Ние сме категорични“.


Както „Лекс“ писа, с определението си ВАС действително нарежда преустановяването на проверките на два пункта с Гърция – „Кулата-Промахон“ и „Илинден-Ексохи“, тъй като само за тях е подадено искане за преустановяване на неоснователни действия.


В него обаче върховните съдии недвусмислено посочват, че практиката да се възпрепятства пътуването на хора, които имат неплатени глоби или невръчени актове, противоречи на Конституцията, правото на ЕС и на Европейската конвенция за правата на човека. И специално подчертават, че според основния закон всеки има право да напуска пределите на страната и то може да бъде ограничено само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.


Отделно от това ВАС констатира и че няма нито един закон или друг нормативен акт, който да дава право на Гранична полиция да извършва такъв контрол.


И директно заяви в определението си: „Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.


Ето как министър Терзийски коментира днес: „Решението на ВАС пък ни дава така много добри насоки, явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база. Ние не го правим с цел да спрем някого да отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Не е за глобите. Целта е глобата да дисциплинира шофьора така, че той да кара много по-внимателно. Броят на жертвите на пътя, може би над 85-90%, е от несъобразената скорост, а това което даваме като глоби и връчваме на границата са над 90% електронни фишове за скорост“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали