Свързани новини

13.11.2020 13:42

2-3 месеца и всички ще сме минали К19: Мангъров

Видян 3789 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доц. Атанас Мангъров даде поредното си експертно мнение за коронавируса в България. В ефира той направи и прогноза за епидемията в следващите месеци.


Няма втора вълна на COVID-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.



„Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този COVID-19 засега смъртността е около 0,3% – доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне, докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса“, обясни той в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.


Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при COVID-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.


„Няма дефинитивно лечение на COVID-19. „Азитромицин“ се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. COVID е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване“, заяви началникът на COVID клиниката в Инфекциозна болница.


Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са на път да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.


„Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата – това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за COVID-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете“, обясни инфекционистът.


„Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни“, категоричен е доц. Мангъров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови