Свързани новини

13.11.2020 11:16

Осакатяват Закона за личната помощ: БСП

Видян 1157 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за личната помощ. Те предвиждат прецизиране на степените на зависимост при определяне на броя часове за лична помощ, предоставяна от личните асистенти, според индивидуалните потребности на хората с увреждания, предаде БНР.


Въвежда се изискване кметовете да следят за качеството на предлаганата услуга.


Заради възраженията на майките от инициативата „Системата ни убива“ от БСП поискаха отпадане на точката от дневния ред, но предложението им беше отхвърлено.


Според левицата с промените се орязват придобивките за хората с увреждания, въведени с приетия с фанфари закон, за да се напаснат финансовите параметри към бюджета.


Антон Кутев заяви:


„Осакатявайки Закона за личната помощ, всъщност вие осакатявате няколко десетки хиляди човешки живота, защото когато определяте, че максималната ставка, която държавата може да плати за лична помощ на един човек, е 168 часа месечно, което значи по осем часа на ден само в работни дни - вие всъщност осакатявате хора. Между другото, част от тях ги и убивате.


Тоест единствената цел, която аз виждам, е как да вкарате бюджета в рамките на това, което някой ви е позволил. Няма по-голяма несправедливост от това да се окаже, че твоят живот зависи от парите, които имаше или които нямаш“.


Светлана Ангелова от ГЕРБ контрира, като обвини Кутев и левицата в арогантност, неточност и манипулиране и защити законопроекта:


„Промените в Закона за личната помощ целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти. На следващо място, за следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно - за следващата година 214 милиона лева и личните асистенти ще получат по-високо заплащане от тази година“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.11.2020 11:45

    Раздаваните на ангро милиони от джипката и купуването на електората с дажби до март трябва от някъде да се набавят. Орязване на личната помощ, орязване на пенсионерите с неактуализиране на пенсиите и отнемане и малкото извоювани права при пенсиониране, увеличаване на извънредния труд в полза на бизнеса и в ущърб на работещите... Важното е, че чекмеджето винаги е пълно...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,