Свързани новини

12.11.2020 17:31

Българчетата най-много пушат в Европа

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България е на първо място по ежедневна употреба на цигари сред 16-годишните и на второ място след Словакия по ранно започване на тютюнопушене. Това са заключенията на новия доклад на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и наркотици. Проучването е осъществено в партньорство с Европейската агенция за наркотиците и се основава на представителни изследвания в 35 европейски държави, сред които 25 страни членки на ЕС. Участвали са общо 99 647 ученици.


Проучването сочи, че употребата на алкохол остава висока сред - 82% от българските ученици са употребявали алкохол през живота си и 53% - през последния месец. Данните за тенденциите обаче показват постоянен спад, като нивата сега са по-ниски спрямо пика през 2003 г., когато двата показателя са били съответно 88% и 65 % за България.


Установява се и високо разпространение на пушенето на електронни цигари - данните сочат, че българските ученици са на шесто място по ранно начало на употребата им.


България е сред страните, при които се наблюдава значително намаление на употребата на някакъв вид наркотик поне веднъж в живота спрямо предишното проучване - от 30% през 2015 г. на 19% през 2019 г.


Канабисът все още е наркотичното вещество, което най-често се използва от учениците в изследваните страни. В България употребата на канабис поне веднъж в живота (17%) е малко над средната за Европа, като настоящата му употреба (през последните 30 дни) съвпада със средното европейско ниво - 7,1%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще