Свързани новини

12.11.2020 16:23

Потребителите бяха ощетени от банките, не е ясно защо прекратихме делото, май някои бяха обезщетени: КЗП

Видян 4024 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като имахте възможността да прочетете ясната и конкретна позиция на Сдружението за защита на кредитополучателите как след идването на Димитър Маргаритов за председател на КЗП е прекратено, без да е обсъдено с потърпевшите, дело срещу банките, подвели получатели на заеми в швейцарски франкове, изпусната е възможността всички българи да бъдат защитени от последващи такива измами, а финансовите институции да бъдат задължени да имат равнопоставени условия с хората, днес публикуваме отговора на Комисията. Като припомняме малката подробност, че съпругата на председателя Маргаритов има кредит към една от 3-те банки по делото, освен това заемът е с много интересно изплащане, както вече подробно сме писали по сигнал на Сдружението на кредитополучателите. Това е видно и от имотните декларации на Мария и Димитър Маргаритови.
От несериозния отговор на КЗП ще видите никаква дейност, освен потвърждаване на вече известните от писмото на ощетените факти. Няма никаква информация защо органът се отказва от спечелено дело и прибягва до споразумение – такава тактика е типична за губеща страна, не за печеливша, а Маргаритов е юрист? Няма никаква конкретика за резултатите от споразумението, което кой знае защо е поискано от държавната институция, вместо постигнатото съдебно решение със задължителен характер по казуса. Няма никакво изискване за обезщетения за ВСИЧКИ засегнати, как е определено кой да получи, а кой - не. Институцията си признава, че дори не се е интересувала от резултатите – "нямала точна статистика”, при положение, че става дума за съдбата на 2000 български семейства.
Човек се пита Маргаритов и другите „реформатори”, настанени в управлението на органа с изтекъл преди повече от половин година мандат, чиито немалки заплати кой знае защо правителството вдига с 30%, понеже уж били на първа линия срещу коронавируса, Комисия за защита на потребителите ли са или за борба с тях? Четете:

„Във връзка с Ваше питане относно казуса с кредитите в швейцарски франкове бихме искали да Ви запознаем с предприетите от страна на КЗП действия.
Прегледът през 2015г. на типовите договори и общите условия към договорите за кредит, сключени в швейцарски франкове, е направен по повод получено писмо в КЗП от Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите към Народното събрание, с което е препратена молба за съдействие от Управителния съвет на Сдружение Защита на кредитополучателите.
На свое заседание от м. май 2015 г. КЗП разгледа типовите договори и даде предписания на трите банки, отпускали такива кредити, да коригират констатираните неравноправни клаузи.
По време на сключването на договорите, основно през периода 2006 – 2008 година, швейцарският франк е с ниски котировки по силата на решение на Централната банка на Швейцария и поради това са много изгодни. Също така при кредитите в CHF лихвата е била по-ниска, в сравнение с кредитите в лева или евро. Впоследствие, пак съгласно решение на Централната банка на Швейцария, този курс се освобождава и швейцарският франк чисто пазарно повишава буквално за дни стойността си с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали