Свързани новини

12.11.2020 17:51

28 празни К19-легла във ВМА, пази си ги Мутафчийски: НЗОК, данни

Видян 9692 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Свободни са 55% от 48 865 легла за активно лечение, за които Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения в страната, които не са психиатрични, сочат данните на институцията. Заети са едва 22 299. От общия брой легла от пациенти с коронавирус са ангажирани под 10% - 4307, въпреки че в същото време са отчетени доста по-малко хоспитализации - 4176. От 2063 легла в интензивни отделения, само 208 са на инфектирани с К19 в тежка форма или 10%.



Къде е проблемът, защо не приемат умиращи?



 Болниците съзнателно отказват настаняване, за да има резерв за ВИП-пациентите, алармира Мария Стойкова, първи зам.-главен редактор на Сега. Тя определи като „хвърляне на фоейрверки” всички гръмки призиви на премиера Бойко Борисов да не се допуска недостиг на места за лицата с коронавирус. Журналистът се позова на официалните данни на НЗОК и даде за пример болницата, която оглявява шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски:



„Във Военномедицинската академия (ВМА) в момента има само 59 пациенти. А изобщо леглата там са 865, т.е. ако приемем, че тя трябва да има 87 за коронавирусни пациенти по заповед на министъра, то излиза, че в момента там има място за още 28 души с К19 и не би трябвало да се връщат пациенти. Но връщат, освен ако не си ВИП. Апропо, къде е Мутафчийски?", запита Стойкова.



На този фон изкупителна жертва стана мъничката 4-та градска болница. Здравният министър Костадин Ангелов нахока и поиска оставката на шефа на лечебното заведение, защото пациент 2 часа чакал да бъде настанен и Не е починал, както б е обянено, а е в тежко съссояние. Както обикновено, това се оказа неистина – чакането е било 30 минути и то по причина, че при 8 легла за пациенти коронавирус, в общинската  болница в онзи момент са настанени 13 инфектирани с К19. Щеше да се намери място и за 14-и. Най-обидно беше личното заяждане с шефа на болницата, лежащ на легло с коронавирус в същото време в отделението на Пирогов – информация, известна на министъра. Затова Ангелов не получи оставката, за която осъществи натиск срещу кмета Фандъкова. Изобщо не отваряме дума, че тази окаяна общинска клиника дори не е в първите 10 по протокола на НОЩ за приемане на болни с К19, докато намиращата се в челото ВМА има легла, но не приема, понеже си ги пази за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 12.11.2020 12:40

    Има и запазени гробове на сенчести места за управляващите ..........................

  • 001 Anonimen 12.11.2020 12:24

    Беше някъде през април,май,когато неориентираните в ситуацията българи,издигнаха този "генерал"до височината на президент на Републиката ни.Кого изрече това което мисли,"Ще се МРЕ,ЯКО ще се МРЕ",мислещите хора разбраха кой ни занимаваше всяка сутрин.Ако действително се пазят легла за някакви охранени за.ници,то това е престъпление по време на пандемия.

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови