Свързани новини

11.11.2020 21:20

26 000 свободни легла в болниците ни: НЗОК

Видян 4206 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В болниците в момента има 26 253 свободни легла, съобщи здравната каса броени часове, след като премиерът Борисов обяви, че не желае да чува за недостиг на легла, лекарства и линейки. Това е над 50% от капацитета на лечебните заведения, с които работи по договор НЗОК, става ясно от съобщението, предаде Сега. Въпреки свободните легла обаче сигналите за върнати пациенти с двойна бронхопневмония и COVID-19 се увеличават.

Към 9 ноември касата има сключени договори с лечебни заведения за 48 552 легла. От тях са заети 22 299 легла. От заетите легла 4307 са с пациенти с COVID-19. Според единната национална система за коронавируса, към момента хоспитализациите са 4176, а хората на интензивно лечение - 280. От информацията на касата се вижда, че има многопрофилни болници, в които няма нито един пациент с COVID-19, а в същото време има малки болници с ограничен капацитет, които лекуват повече инфектирани отколкото има в големите столични болници.

В оповестената справка са упоменати само общият брой легла, общият брой хоспитализации и пациентите с коронавирус, но не и заделените легла за COVID-19. Според действащата към момента заповед на здравния министър, в области с над 120 болни на 100 000 всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център трябва да заделят 10% от леглата си за COVID-19, а в области с 60 до 120 болни на 100 000 - 5%.

Проблемите с тази заповед са много и съвсем не се изчерпват със съпротивата, за която говори здравният министър. Част от лечебните заведения вече заделиха такива легла, но нито имат специалисти и персонал да ги обслужват, нито апаратура. Това означава и че те няма да получат заплащане за лекуването на такива пациенти, защото касата


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей