Свързани новини

11.11.2020 18:02

41 млрд. лв. за здраве при ГЕРБ: нито 1 нова държавна болница и липса на всичко при нищожни заплати на медиците

Видян 9409 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Обществото, а не властта е виновна” за отчайващата криза в здравеопазването, заяви шефът на Българския лекарски съюз, адвокатствайки на правителството. Чак при коронакризата то констатира, че има недостиг на легла и лекари в болниците, въпреки че имаме същия премиер 10 години.
А обществото е дало всичко!
За периода 2010-2020 г. българският данъкоплатец е финансирал бюджетите за здравеопазване с 44 316 000 000 лв., като в тези пари не влизат от стотици милиони еврофондове, усвоени в сектора, както и стотиците милиони допълнителни разходи, които са направени извън планираната сметка само тази година под знака на коронавируса. Не влизат и над 1,5 млрд. лв. за здраве от бюджет 2009 г., управлявани от ГЕРБ. В тотала са включени онези 1,4 млрд. лв. от нашите частни лични здравни вноски, които кабинетът Борисов 1 „премести”, без да има законно право на това в държавния бюджет. От тези пари, кабинетите Борисов 1,2 и 3 са изхарчили над 40 млрд. лв.



Какви са резултатите?
Нито 1 новопостроена държавна болница или поликлиника!



Липса дори на санитарни възли дори в пулмологичните отделения
– белодробните клиники, които в момента са на огневата линия при пандемията – 1 санитарен възел на 10 души срещу 1 на двама в затворите, както читателско писмо от горещата точка ни извести. И това е базирано на заповед от Борисов 1, неотменена до днес.
Липса на всякаква медицинска наука – в момента на коронакризата по признания на членове на НОЩ информацията от света им пристига, също като на драгите зрители, от медиите, не от научен обмен, както навсякъде по света.



Нищожни заплати в сектора: основната заплата на лекар с 42 г. стаж в Пирогов е 900 лв., на първа линия в момента, за сестрите не говорим. 450 евро на доктор с кариера срещу 3300 евро начална заплата на току-що завършил в Италия, откъдето тези кадри емигрират в Англия за тройно по-високи възнаграждения. Резултатът е невиждан отток на лекари и медицински персонал. Самото правителство писа до Европейския съюз, че България е на 125-о място в света по задържане и на 121-ва позиция по привличане на „таланти” – професионалисти. 30% от лекарите и медицинския персонал работят в пенсионна възраст, а над половината са в предпенсионна – над 55 г.
Джипове Ролс-Ройс и огромни небостъргачи, с които се фукат фармаолигарсите, защото основно те източват здравните бюджети. Става чрез презапасяване на болниците с лекарства, за което директорите им са щедро стимулирани: нищо, че вземат най-високите заплати в публичния сектор и декларират несметни богатства съвсем официално във валута, апартаменти, вили, земи, докато болниците, които управляват са затънали в многомилионни дългове. Борисов 3 освободи преди дни частните болници, работещи с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.11.2020 11:49

    Въпросът е къде са отишли тези 49 милиарда. Много хора станаха мултимилионери от действието на лобистки закони и много станаха такива от прокарването на лобистки закони в НС чрез управляващото мнозинство. Къде е народа в цялата тази крадлива схема...?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и