Свързани новини

11.11.2020 15:19

Сдружението за защита на кредитополучателите разкрива как КЗП работи за банките

Видян 3601 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Преди седмица 19' писа за липсата на активност на Комисията за защита на потребителите към техните проблеми с банките, което вчера беше констатирано и от Европейския парламент в нарочен доклад тази седмица. Фрапиращ е случаят как КЗП спира спечелено дело по колективен иск срещу 3 банки, сключва споразумение с тях, а се оказва, че това става след идването на Димитър Маргаритов като председател на органа. Неговата съпруга има кредит от една от въпросните 3 банки, чието необичайно погасяване е много интересно като казус и 19’ писа за него, сезиран от Сруджението за защита на кредитополучателите. В следващия брой ще поместим съмнителните обяснения по случая на самата КЗП.



ОТКРИТО ПИСМО



           ОТ СДРУЖЕНИЕ ЗАЩИТА ПРАВАТА НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ
 УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,



С настоящото открито писмо искаме да дадем гласност на това как една държавна институция, чиито правомощия са да защитава потребителите, погазва международни правни норми и Закона за защита на потребителите, а именно:
Как Комисията за защита на потребителите защитава печалбите и интересите на банките и се отрича от собствените си констатации.
Писмото е по повод СКАНДАЛНОТО и изцяло в ущърб на правата на потребителите, но в защита ПЕЧАЛБИТЕ на банките извънсъдебно споразумение, което е сключено НА ТЪМНО, без участието на представители на потребителите и с което се иска оттегляне на колективния иск, заведен от КЗП в Софийски градски съд срещу банка, с оглед неравноправни клаузи в типови договори за ипотечен кредит и прекратяване на делото.
Със сключването на това споразумение КЗП НАРУШИ Закона за защита на потребителите чрез отказа си да поддържа предявения иск до постановяване на валидно съдебно решение по съществото на делото.
В изказването си в публичното пространство (https://www.facebook.com/dimitar.margaritov.yotov/posts/939628882848175) във връзка със сключеното НА ТЪМНО и без участие на засегнатите потребители споразумение, председателят на КЗП – г-н Димитър Маргаритов твърди, че според него „справедливостта е възстановена“, но нека изложим пред Вас аргументите, относно твърдението на потърпевшите потребители, че това споразумение е ИЗЦЯЛО в интерес и полза единствено за Банката.
1. Сключено е без участието на засегнатите потребители – КЗП на тъмно се опитва да замени неравноправните клаузи с „равноправни“, вместо регламентираната в Закона за защита на потребителите обща помирителна комисия към КЗП, която съдейства за разрешаване на такива спорове между потребители и търговци, и която помирителна комисия включва и представители на сдружение на потребителите;
2. Защото дава право на банката да продължи да погазва законите, без да носи отговорност за това според чл. 3: „Ако след като Банката изпълни поетите с чл. 2 задължения, но по независещи от Банката причини допълнителните споразумения със съгласуваното в чл. 2 по-горе съдържание не се подпишат, в резултат на което заварените от предложенията условия по кредита останат непроменени, Банката не носи отговорност за неизпълнение на настоящото Споразумение, за това, че ще продължи да прилага непроменените клаузи по кредита. Банката декларира, че към момента на подписване на настоящото споразумение не се включват клаузи от гореизложените в т. 1) от Преамбюла на настоящото Споразумение в новосключвани договори за кредит с потребители.“ Това на практика е безпрецедентно погазване на закона от страна на КЗП, която независимо, че е установила неравноправни клаузи в договорите за потребителски кредити, се съгласява банката да не носи отговорност, затова че ще продължи да прилага тези клаузи.
3. Защото КЗП сключва извънсъдебно споразумение, което няма задължителна сила, а не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.11.2020 19:58

    Като го чета това писмо, оставам с впечатление, че е от 2016 г.; и сайтът им не съществува вече! А гледам в Интернет, че тези същите са благодарили на КЗП-то... Адвокатски работи.

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на