Свързани новини

10.11.2020 13:46

4 г. бавят делото за Фонда за лечение на деца

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираната прокуратурата вече повече от 4 години не успява да приключи разследването за фонда за лечение на деца в чужбина, установи проверка на Сега. Разследването започна шумно през април 2016 г. с ареста на директора на фонда Павел Александров. Тогава прокуратурата обяви, че работи срещу организирана престъпна група за корупционни престъпления.


Разследването и в момента продължава, каза пред Сега адвокатът на Александров Диана Ангелова. Тя допълни, че срокът на разследването се удължава непрекъснато с аргумента, че се търсят доказателства, но на практика е замряло, след като е изпълнило целта си - фондът да бъде унищожен. Ангелова обясни още, че срещу клиента й е започнато производство и от антикорупционната комисия КПКОНПИ. По него била запорирана и сметката, по която той получава инвалидната си пенсия.


Ангелова твърди, че няма никакви доказателства срещу клиента й и че за всеки лев от фонда има документи.


Темата с разследването срещу Александров и колегите му стана актуална след скандалните разкрития за дарителската платформа HelpKarma и обясненията на редица експерти, че платформата е станала възможна заради вакуума, останал след закриването на фонда и прехвърлянето на дейността му на здравната каса. напомняме, че ГЕРБ промени еврорегламент заради  Хелп Карма, представен от Ева Майдел, чиято майка  е шеф във фармагиганта AstraZeneca.


Прокуратурата изправи на подсъдимата скамейка четирима бивши служители на фонда, сред които и Александров. Обвинението твърди, че те са участвали в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления. Останалите обвинени са експертите от фонда Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова.


Прокуратурата твърди, че с пари от фонда са пращани лекари в чужбина - за семинари или като придружители на болни деца, въпреки че "според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите".


Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в голяма турска болница, смятат от прокуратурата. "Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. - 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със ЗОП", допълват оттам.


Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв