Свързани новини

09.11.2020 10:11

Защо КЗП бездейства за издевателствата на монополистите над потребителите, въпреки че има властта да ги защити?

Видян 4212 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Попитахме Комисията за защита на потребителите по каква причина няма никаква активност в браненето на правата на абонатите на Топлофикация, Софийска вода, ЧЕЗ и другите монополисти. Тя има правомощия да ги санкционира при неравнопоставеност в действията. Има прост пример за нещо, на което всички сме свидетели, но няма друг кой да ни защити: когато абонатът просрочи плащане, върху него се начисляват лихви. Но когато монополистът е надвзел, той не си наислява лихви за забавата. Това е особено актуална тема този сезон, когато уж трябваше с намаляването на цената на природния газ с 40% сметките на потребителите на парно да бъдат свалени с 28%, защото такъв според самата Топлофикация е делът на синьото гориво в себейстойността на услугата. Оставяме настрана, че някои абонати получиха по 8-10% отстъпка. Но поради изчисляването със задна дата, Топлофикация следваше да си начисли и лихви. И така да бъде всеки път, когато фактурира по-големи от потребените количества. Но не го стори, което й носи милиони. В договорите с дружеството, които са подконтролни на КЗП, има и ред други нарушения на европейското и бъгарското законодателство, за някои от които беше и осъдена от ВАС.
Понеже явно смятат хората за идиоти, от Комисията за защита на потребителите първо ни отговориха нагло: „Общите условия на всички топлофикационни дружества в страната се одобряват от КЕВР, на основание чл. 150, ал. 1 от Закона за енергетиката, като КЗП съгласно ЗЕ единствено предоставя становище. КЗП извършва проверки на всички други дружества, работещи при общи условия към сключваните договори с потребители – застрахователни компании, телекомуникационни дружества и др. В случай сте запознати с конкретни проблеми от дейността на Топлофикация – София, бихте могли да се обърнете към  едноличния собственик на капитала на Топлофикация – София – Столична община”.
Ние обаче не сме идиоти и с извинение припомнихме на КЗП да не се отрича от правомощията си по закон и да не прехвърля топката към КЕВР и СО, защото ние сме информирани как бездейства към монополистите. Също както го прави по отношение на мобилните оператори – за 2 г. им е направила само 28 проверки при стотици хиляди сигнали, санкционирала ги е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Vandim 09.11.2020 13:43

    Че тази комисия винаги е защитавала монополистите. Няма да си раззваля рахата я!

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни