Свързани новини

07.11.2020 20:00

България трябва да остане максимално отворена като граници: Николова

Видян 1982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България трябва да остане максимално отворена като граници, за да може да се използват здравните коридори и да има достъп до нашите курорти. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.


„Това е сериозна практика в Европа и Азия, която проучихме сериозно. За по-малко от 24 часа осигурихме над 3000 легла в хотели за карантиниране. Сега капацитетът на легловата база, която се предлага от бранша, е над 5000. В момента водим дискусия с РЗИ-тата и в понеделник трябва да конкретизираме параметрите. Хотелите не са болници и в тях не се извършва спешна помощ. В тях можем да карантинираме лица, които трябва да бъдат изолирани заради контактност или са в по-леко състояние. При хората с по-лени симптоми те могат да прекарат карантината си в тези хотели“, заяви Николова.


„Наблюдаваме обстановката и спрямо нея прилагаме гъвкав подход при определяне на мерките. За такъв тип настаняване държавата осигурява заплащането. Държавата в лицето на НЗОК трябва да осигури ресурс. Настаняването на такива лица в хотели излиза около два пъти по-малко от настаняването им в болници“, посочи тя.


„Изборът на хотели е в ръцете на медицинските специалисти. На принципа на наемните отношения предполагам, че ще се договарят нещата. Това се случва при условията на конкурс, но изискванията и условията, на които хотелът ще отговарям са важни. Целесъобразността на настаняването е за по-малки хотели.


Който има нужда, ще отиде в тези хотели, защото повечето хора нямат симптоми. Не може тук да се говори за почивка. Персоналът в тези места няма нужда да е медицински. Тези, които получат симптоми, изискващи медицинска грижа, ще бъдат насочени към болница“, добави Николова.


„Задължително е карантинираните лица да са сигурни, че ще бъдат наблюдавани от медицински лица. Рано или късно ще излезем от пандемията, но икономиката е важно да излезе. Възрастните хора, които са сами и нямат близки, ще бъдат обгрижвани приоритетно. Това ще се случи, когато здравните власти кажат, че имат нужда от такива легла. Още през летния сезон изисквах от бранша да имаме такива карантинни хотели и имахме готовност, но не се наложи да ползваме тези помещения. Храненето ще е индивидуално с храна в опаковки“, каза още вицепремиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако