Свързани новини

06.11.2020 16:25

Аспиринът ли е оръжието срещу К19: Мегаизследване в UK

Видян 4002 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От днес (6 ноември) аспиринът (Aspirin) ще бъде включен в най-голямото клинично изпитване в света за лечение на пациенти, хоспитализирани с Covid-19, съобщава сайтът Recoverytrial.net.


Проучването Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY (RECOVERY) се провежда в 176 болнични обекта в Обединеното кралство и до момента е набрала над 16 000 пациенти, предаде БНР.


Пациентите с Covid-19 са изложени на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните им съдове. Тромбоцитите, малки клетъчни фрагменти в кръвта, които спират кървенето, изглежда са хиперреактивни при Covid-19 и могат да участват при усложнения със съсирването.


Тъй като аспиринът е антитромбоцитен агент, той може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци при пациенти с COVID-19, посочва сайтът Recoverytrial.net.


Професор Питър Хорби от Медицинския отдел на катедрата "Нюфийлд" за обществено здраве на Оксфордския университет (Nuffield Department of Population Health), съпредседател на проучването посочва:


"Смятахме, че е особено важно да добавим аспирин към изпитването, тъй като има ясна обосновка за вярата, че това може да бъде от полза и е безопасно, евтино и широко достъпно. Търсим лекарства за Covid-19, които могат да бъдат използвани веднага от всеки и навсякъде по света. Не знаем дали аспиринът е такова лекарство, но ще разберем".


Очаква се най-малко 2000 пациенти да бъдат разпределени на случаен принцип за получаване на аспирин 150 mg дневно плюс обичайните стандартни грижи и резултатите ще бъдат сравнени с най-малко 2000 пациенти, които получават стандартно лечение. Пациенти няма да получават аспирин, ако имат известна свръхчувствителност към аспирин; ако са претърпели скорошно голямо кървене или ако вече приемат аспирин или други антитромбоцитни средства. Основният резултат, който това изследване RECOVERY ще оцени, е смъртността след 28 дни. Други резултати включват въздействието върху болничния престой и необходимостта от вентилация. Вероятно ще минат няколко месеца, преди да има достатъчно доказателства, за да се заключи дали аспиринът има значителна полза при пациенти с Covid-19.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.11.2020 15:25

    уууф,сега ще изкупят аспирина от аптеките.Може и да не лекува ,но ще изчезне.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.