Опашки пред фургонa на столичната болница „Пирогов“ за бързо диагностициране на пациенти. Желаещи за PCR тест е имало и през нощта. За денонощието са минали 150 души. 28 са хоспитализирани, предаде бТВ.


От днес централният вход на лечебното заведение ще бъде отделeн за пациенти със съмнения за коронавиурс. Първата стъпка след приемането им е измерване на кислородната сатурация.


„Ако е под 90%, те тогава имат предимство и отиват по-бързо към триажната ни зала. Всички останали пациенти, които чакат, защото понякога бройката стига до повече от 15 в рамките на един час, се настаняват в във фургоните, като те изчакват реда си, за да им бъдат направени съответните изследвания“, обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.


Във фургоните трябва да има кушетка, бюро и консумативи. От два дни санитарят Васил Стефанов е на смяна в COVID триажа. Работата му е да кара пациентите на скенер и рентген, а след това ги настанява в изолатор.


„Притеснени са, идват със задух. Около 30-40 минават по-тежките случаи. Има млади, има и стари, но предимно са възрастни хора“, обясни санитарят.


От днес всяка болница трябва да има подобни временни постройки за преглед на пациенти със симптоми на COVID-19. Мярката се въвежда след нареждане на премиера Бойко Борисов.