Свързани новини

06.11.2020 13:06

Преизчисляване на пенсиите на военни и полицаи, ако имат партиди в частните фондове

Видян 1328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От септември догодина пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи, служители в съдебната система и специалните служби ще имат право да поискат преизчисляване на пенсията, ако продължават да имат партиди в частните фондове, предаде БНР.


Голяма част от тези хора вече са прехвърлили партидите си от частните пенсионни дружества към НОИ. Така те получават пенсии в пълен размер.


Планираният от държавата прозорец за прехвърляне на пари от частните фондове към НОИ ще важи не само за бъдещите пенсионери от третата категория труд, но и за вече пенсиониралите се от силовите ведомства, съдебната система, специалните служби. Владислав Русев от Управителния съвет на частните пенсионни дружества поясни:


„Прозорец, който се отнася за хората, които вече имат отпуснати пенсии с намален коефициент и които отново до юни месец ще имат право да се откажат от осигуряването си в универсален фонд, само че при тях наред с тази възможност, би следвало да бъде преизчислена редукцията по новия ред. Тоест ако при отпускането на пенсията им тя е била намалена с 20%, сега тя трябва да бъде преизчислена и да бъде намалена само с 9, даже при тях ще бъде и с по-малък процент“.


От ГЕРБ обявиха, че ще предложат пенсиите, отпуснати от НОИ на бившите военни, полицаи, следователи, съдии, прокурори и служители на специални служби, пенсионирали се от 2017-а насам и които не са прехвърляли парите си от частните фондове, да бъдат преизчислени от 1-ви септември с по-ниския коефициент на редукция. При прехвърляне на парите държавната пенсия ще е в пълен размер, но от фондовете казват, че това ще е неизгодно за тези млади пенсионери, които продължават да трупат стаж и след пенсия и съветват да има информиран избор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни